Na Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji lani otkupljeno 6,3 miliona litara mlijeka

0

SOKOLAC – Na Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji u prošloj godini otkupljeno je 6.343.357 litara sirovog mlijeka, što je za 156.745 litara manje nego u 2021. godini, rekli su Srni u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područna jedinica Istočno Sarajevo.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u ovoj jedinici Svjetlana Mičić navela je da su sa ovog područja mljekare „Pađeni“ i „Milkos“ u 2020. otkupile ukupno 6.364.905 litara, a u 2021. godini 6.500.102.

Ona je istakla da su i prethodne godine najveće količine mlijeka isporučene sa područja opština Sokolac i Han Pijesak.

Mičićeva je navela da je bilećka mljekara „Pađeni“ tržišne viškove mlijeka lani preuzimala od 267 kooperanata sa područja opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Pale i Rudo, a sarajevski „Milkos“ od 82 kooperanta sa Pala, Istočnog Starog Grada, Sokoca, Han Pijeska i iz Rogatice.

„Kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u oblasti stočarstva u 2022. godini završena su 123 zapisnika, od kojih je u ovčarstvu urađeno 36, u kozarstvu tri, u govedarstvu 83, /za kvaliteno priplodne junice 34 i sistem krava tele 49/ i u svinjarstvu jedan zapisnik“, navela je Mičićeva.

Prema njenim riječima, u narednom periodu potencijali u domenu stočarstava stvaraće izazov za veće investicije u poljoprivrednu proizvodnju, koje bi u kontekstu opšte socijalno-ekonomske i društvene situacije imali multiplikativne efekte na ukupno poboljšanje privredne strukture, povećanje zaposlenosti i standarda ruralnog stanovništva, te ruralni razvoj u cjelini.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područna jedinica Istočno Sarajevo, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare