Na Sajmu blizu 70 izlagača iz regiona

0
Na Sajmu blizu 70 izlagača iz regiona

VLASENICA – U Vlasenici je danas na 3. Sajmu poljoprivrede i privrede proizvode predstavilo blizu 70 poljoprivrednih proizvođača i privrednika iz regiona.

Sajam je svečano otvorio načelnik opštine Miroslav Kraljević, koji je rekao da je cilj organizatora da Sajam postane tradicionalan, a lokalnih vlasti da animiraju poljoprivredne proizvođače i pokrenu razvoj ruralnih područja.

„To je nešto što budućnost nameće, jer će nas ta globalna svjetska priča o globalnom zagrijevanju natjerati da se vratimo tamo gdje smo ponikli i da zemlju koju imamo iskoristimo na najbolji način. Mi resurse imamo i sve je u našim rukama. Koliko budemo radili toliko ćemo i imati“, naglasio je Kraljević, obraćajući se okupljenima u Srednjoškolskom centru, gdje je održana manifestacija.

Viši stručni saradnik za agroekonomiju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Sanja Ninković rekla je novinarima da je resorno ministarstvo podržalo ovu značajnu sajamsku manifestaciju.

„Imamo naše pravilnike u kojima podržavamo ljude koji se bave svim vidovima poljoprivredne proizvodnje, a sve to s ciljem da se obezbijedi njihova materijalna egzistencija i da se zadrže na ovom području“, navela je Ninkovićeva.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Vlasenica Rade Mališević rekao je Srni da su juče, u okviru predsajamskih aktivnosti, organizovana i stručna predavanja iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

„Imali smo eminentne stručnjake iz Banjaluke, Bijeljine i Bratunca, koji su održavali predavanja iz oblasti povrtarstva i voćarstva, stočarstva, te iz oblasti klimatskih promjena“, rekao je Mališević u ime organizatora Sajma, opštine Vlasenica.

Sajamski štand imali su i učenici Poljoprivredne škole Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice, koji su izložili radove cvjećarske sekcije, ljekobilje koje su sakupili, kao i povrće koje uzgajaju u školskom stakleniku.

Profesor Stojanka Kosorić rekla je Srni da učenici te škole svake godine učestvuju na Sajmu, i kao izlagači, i kao logistička podrška organizatoru.

„Veoma sam zadovoljna generacijma koje izlaze iz naše škole, jer smo kod njih uspjeli da stvorimo dobre radne navike, a jedan od pouzdanih pokazatelja je i njihov doprinos ovom sajmu“, istakla je Kosorićeva.

U okviru Sajma organizovana je i bogata ponuda gastro-specijaliteta, koje su pripremile članice Udruženja žena „Podrinje“ iz Vlasenice.

Dodijeljena su i priznanja i zahvalnice za postignute rezultate iz oblasti stočarstva, kozarstva, povrtarstva, govedarstva i konjarstva, za rezultate iz oblasti humanitarnog rada, za promociju domaće radinosti, najbolje uređen štand, te institucijama, preduzećima i organizacijama koje su podržale organizaciju Sajma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare