Na romanijskom platou ljepše vrijeme nakon Trojičinskih zadušnica

0

SOKOLAC – Narodna meteorologija predviđala je na području Romanije krajem maja ili početkom juna nešto nižu temperaturu vazduha, odnosno „studenu sedmicu“ koja se završava o Trojičinskim zadušnicama, nakon kojih se na romanijskom platou može očekivati ljepše vrijeme, rekao je Srni osamdesetpetogodišnji Bogdan Stanić iz sela Margetići kod Sokoca.

On se prisjeća priče svog oca LJuba, koji je dobro poznavao narodne običaje i tradiciju ovog kraja, da „studena evta“ ili „studena sedmica“ dolazi desetak dana prije pravoslavnog praznika Duhovi /Trojice/, koji se obilježava kao silazak Svetog duha na apostole.

„Studena sedmica se, prema narodnom vjerovanju, završava Zadušnicama, u narodu poznatim kao Trojičinske, nakon kojih se na Romanijskom platou može očekivati ljepše vrijeme“, rekao je Stanić.

Stanić je u kratkoj priči za Srnu istakao da su ranije stočari na Romaniji, prateći vremenske prilike, vodili računa o dolasku „studene sedmice“, sjećajući se da se početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka krajem maja i početkom juna na Romaniji i okolnim brdima snijeg zadržao i po nekoliko dana.

Prema podacima koje je Srna dobila u Meteorološkoj stanici na Sokocu minuli maj se po temperaturi vazduha i količini padavina ne izdvaja od prosjeka zabilježenog u ovom mjesecu u prethodne tri godine.

Prosjek padavina na Sokocu u proteklom mjesecu bio je 69,1 litar, 2019. iznosio je 107,6, litara, u 2018. godini 89,5 litara, a u 2017. godini 51,7 litara.

Prema podacima ove stanice srednja mjesečna temperatura u maju ove godine bila je 11,9 stepeni Celzijusovih, prošle godine 9,7 stepeni, godinu dana ranije 14,3 stepena, a 2017. godine 12,7 stepeni Celzijusovih.

Silazak Svetog duha na apostole – Trojičindan, prema pravoslavnom kalendaru pada u pedeseti dan ili sedmu nedjelju poslije Vaskrsa, a ove godine Srpska pravoslavna crkva i vjernici ovaj praznik obilježiće u nedjelju, 7. juna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare