Na prvom plivanju za Časni krst 40 učesnika

0

FOČA – Na prvom bogojavljenskom plivanju za Časni krst na području opštine Foča, u rijeci Bistrici u Miljevini, učestvovalo je 40 plivača iz Foče, Miljevine, Višegrada, Bileće, Zvornika, među njima i četiri djevojke.

U talasima brze i kristalno čiste rijeke, na temperaturi vazduha od nekoliko stepeni ispod nule, odvažni mladići i djevojke zaplivali su za Časni krst, čime je ovaj neobičan vid čuvanja uspomene na Hristovo krštenje ustanovljen i na području opštine Foča.

Takmičenje je bilo potpuno u drugom planu, a ostaće zabilježeno da su do Časnog krsta prve doplivale dvadesetdvogodišnja studentkinja stomatologije iz Zvornika Tanja Erdelić i šesnaestogodišnja učenica srednje ekonomske škole Valentina Vuković iz Miljevine.

Erdelićeva je istakla da je prelijep osjećaj zaplivati u rijeci u januaru.

„Adrenalin radi, tako da nije bilo hladno, baš je bilo dobro. Bilo mi je ovo prvi put da plivam za Časni krst i predlažem ovo svim Srbima svijeta“, rekla je Erdelićeva.

Straha od mraza i hladne vode nije bilo ni kod Vukovićeve.

„Apsolutno ne, osjećaj je divan, nešto neopisivo. Da nastupim na bogojavljenskom plivanju odlučila sam u dogovoru sa ocem. Predložila bih svima u narednim godinam da se prijave“, rekla je Valentina, koja je poznata i kao odličan karatista Karate kluba „Nipon“ iz Foče.

Paroh Crkvene opštine Miljevina LJupko Medojević vjeruje da će plivanje prerasti u tradiciju.

„Imamo podršku omladine i cijele zajednice da to postane tradicija i da, ako Bog da, to unaprijedimo, da to bude na višem nivou“, rekao je Medojević.

Organizaciju bogojavljenskog plivanja pomogli su članovi Spasilačke službe „Vulf“ iz Foče koji su obučeni u ronilačka odijela bili zaduženi za bezbjednost plivača.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare