Na programu „Filmoteke“ filmski klasici šezdesetih godina

0

Tokom „Filmoteke“ iz ciklusa „Literatura i film“, koja je počela večeras na Palama u organizaciji Kinoteke Republike Srpske, publika će moći da vidi filmske klasike šezdesetih godina 20. vijeka „Istočno od raja“ Elija Kazana, „Mačka na usijanom limenom krovu“ Ričarda Bruksa i „Doručak kod Tifanija“ Blejka Edvardsa.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević u izjavi Srni podsjetio je da je ovaj program, koji će trajati do 4. juna, prvobitno bio zakazan za 20. maj, ali je, zbog vanredne situacije u Republici Srpskoj izazvane katastrofalnim poplavama, odgođen u znak solidarnosti sa postradalima.

On je napomenuo da je ulaz na sve projekcije besplatan, ali je na večerašnjem otvaranju „Filmoteke“ apelovao da posjetioci, pozivom na humanitarni broj 1458, doniraju po jednu konvertibilnu marku kao simboličan vid pomoći stanovništvu ugroženom poplavama.

Pandurević je naveo da će večeras biti prikazan film „Istočno od raja“ iz 1955. godine, u režiji Elije Kazana.

„To je slobodna adaptacija djela istoimenog romana nobelovca DŽona Stajnbeka, sa legendarnim DŽemsom Dinom koji je u svojoj prvoj ozbiljnoj i glavnoj ulozi briljirao i bio nominovan za nagradu Oskar. Vrsne uloge ostvarili su i DŽuli Haris, Rejmond Mejsi i DŽo Van Flit, koja je nagrađena Oskarom za najbolju žensku epizodnu ulogu“, rekao je on.

Pandurević je dodao da će sutra publika vidjeti film „Mačka na usijanom limenom krovu“ iz 1958. godine Ričarda Bruksa, sa Elizabet Tejlor, Pol NJumenom, Berl Ajvsom, DŽudit Anderson u glavnim ulogama.

Prema njegovim riječima, ova sa šest „Oskara“ nominovana drama, snimljena prema istoimenoj noveli Tenesi Vilijamsa, ostaće zapamćena po Vilijamsovom velikom nezadovoljstvu filmskom verzijom njegove novele.

Pandurević je naveo da je u srijedu, 4. juna, na programu „Doručak kod Tifanija“ iz 1961. godine, izvrstan film slavnog reditelja Blejka Edvardsa, adaptacija priče poznatog njujorškog novinara i pisca Trumana Kapota.

„Pečat ovoj romantičnoj komediji dala je Odri Hepbern kojoj je upravo ova uloga osigurala vječnu slavu, kako zbog utjelovljenja lika vrckaste Holi, tako i zbog izgleda naivke u skupim Živanšijevim kreacijama“, rekao je on.

Pandurević je podsjetio da je film prepoznatljiv i po „Oskarom“ nagrađenom šlageru „Mun river“, poznatog američkog kompozitora filmske muzike Henrija Mancinija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments