Na području Sarajevsko-romanijske regije 17 oboljelih od tuberkoloze

0

Na području Sarajevsko-romanijske regije broj oboljelih od tuberkuloze zaključno sa julom ove godine je 17, što je nešto manje u odnosu na isti period protekle godine, rekla je danas koordinatorka Programa borbe protiv tuberkuloze za Sarajevsko-romanijsku regiju Dobrinka Granzov.
Granzov je istakla da je prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, broj oboljelih od tuberkuloze u Srpskoj za sedam mjeseci ove godine iznosio 239, što je povećanje u odnosu na isti period protekle godine.

Ona je naglasila da je potrebno građane upoznati o ovoj bolesti koja je izliječiva, kako bi na vrijeme mogli prepoznati simptome i javiti se ljekaru, jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.

Generalni sekretar Crvenog krsta RS /CK RS/ Đoko Mihajlović istakao je na konferenciji za novinare na Palama da se ove godine Nedjelja borbe protiv tuberkuloze obilježava od 14. do 21. septembra pod sloganom „U akciji protiv tuberkuloze“.

Mihajlović je naglasio da je Nedjelja borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti zajednička akcija na svim nivoima organizovanosti CK RS i provodi se u saradnji sa zdravstvenim radnicima.

„Tokom ove nedjelje želimo da upoznamo stanovništvo da postoji ova bolest, kako da je prepoznaju i liječe“, rekao je on i dodao da je štampano i 100 000 markica za građane i 70 000 poštanskih markica, a prikupljena sredstva će se koristiti za zdravstveno-humanitarne programe kao što su prevencija ili pomoć oboljelima.

On je naglasio da putem ovih markica, plakata i brošura koje će dijeliti volonteri žele da upoznaju stanovništvo o ovoj bolesti.

Prema njegovim riječima, u RS postoje i tri mobilna tima koja rade 24 časa i kojima se građani mogu obratiti, a oni će ih posjetiti i ustanoviti da li su oboljeli od tuberkulozi i uputiti ih dalje.

Koordinatorka Programa zdravstvene djelatnosti u CK RS Ljiljana Gluhović naglasila je da će CK RS u toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze u Istočnom Sarajevu i Palama organizovati punktove gdje će građani besplatno moći da kontrolišu pritisak i šećer, a volonteri će obići građane u najudaljenijim mijestima, koji su nekada prepušteni sami sebi.

Gluhović je naglasila da će u osnovnim i srednjim školama organizovati i zdravstvena predavanja o ovoj zaraznoj bolesti, a volonteri CK će posjetiti oboljele od tuberkuloze.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje od ove bolesti oboli oko devet miliona ljudi, a umre oko dva miliona.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare