Na Palama prvi put obilježavanje Dana Republike Srpske

0

Na Palama će prvi put organizovano biti obilježen 9. januar, Dan Republike Srpske, koji je bitan za Republiku, a posebno za ovo opštinu jer su na Palama nastale prve institucije Srpske, rekao je načelnik ove lokalne zajednice Miodrag Kovačević.

Kovačević je istakao da je opština prihvatila inicijativu prodekana za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marka Đoga o formiranju organizacionog odbora za obilježavanje Dana Republike koji će činiti predstavnici institucija i istaknuti pojedinci.

On je poslije sastanka sa Đogom rekao da će opština obezbijediti sredstva, a organizacioni odbor napraviće plan i program obilježavanja 9. januara.

„Pale su oko 13 godina bile pod sankcijama međunarodne zajednice isključivo jer je ovdje nastala Republika Srpska i formirane prve institucije“, rekao je Kovačević i dodao da su Pale nosile taj teret dugo godina i sada žele da 9. januar bude jedan od značajnijih datuma koji će se obilježavati na području ove opštine.

Đogo je naglasio da je za obilježavanje 9. januara planirana izložba eksponata koji su vezani za osnivanje Republike Srpske u Cekovića kući i akademija koja će biti u skladu sa mogućnosti, kao i druge sadržaje.

„Stanovnici Pala znaju gdje je i kako nastala Republike Srpska i žele da to adekvatno da obilježe, posebno sada kada vidimo da se 9. januar dovodi u pitanje. Želja nam je da opet damo na značaju o Republici koju smo stvarali“, rekao je Đogo.

Đogo je naveo da je mlad i da nije učestvovao u proteklom ratu, ali da je na ideju o obilježavanju 9. januara došao zbog toga što među mladima postoji potreba da se očuva identitet Republike Srpske.

„Mi hoćemo taj identitet da gradimo na kulturan, akademski način sa izložbama, muzičkim spotovima kako bi i mlađi naraštaji osjetili duh stvaranja Republike Srpske i važnost njenog postojanja“, istakao je Đogo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare