Na Palama prikazan film o suzbijanju maloljetničke delinkvencije

5

Produkcija „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva organizovala je danas na Palama završnu prezentaciju projekta „Mladi u akciji – Razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije“ i tom prilikom je prikazan dokumentarni film o aktivnostima projekta i jednominutni film o nasilju, koji su realizovali članovi Kluba mladih i učenici Srednjoškolskog centra „Pale“, u okviru video-radionice.

Tokom završne prezentacije, partnerima na projektu su uručene slike i oslikane platnene torbe koje su nastale na kreativnoj radionici enkaustike.

Koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić izjavila je novinarima da su, ono što su planirali na samom početku projekta, i realizovali – bez obzira na situaciju izazvanu virusom korona, te da su tokom dosadašnje realizacije projekta prošli dva ciklusa edukacije i realizovali 42 radionice.

„Imamo mrežu vršnjačkih edukatora na Palama, osnovan je Klub mladih Pale koji će, nadam se, nastaviti realizaciju svojih aktivnosti ne samo u smislu sprečavanja i suzbijanja nasilja, nego i na polju javnih i onlajn kampanja, ali i kreativnih projekata. U okviru projekta realizovane su kreativne aktivnosti i ono što su nam mladi pokazali jeste da je neophodno da se njihovo slobodno vrijeme organizuje na kvalitetan način“, istakla je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, imali su odličnu saradnju sa Srednjoškolskim centrom „Pale“, s obzirom na to da, do sada, ovakvi projekti nisu bili organizovani na ovom području, pa je i zainteresovanost bila velika.

„Imali smo ideju da učesnike okupimo u okviru Kluba mladih Pale upravo sa razlogom – da bi taj Klub mogao da nastavi da radi i u budućnosti, tako da su oni bili zainteresovani za treninge i vršnjačke edukacije. Posebno su bili oduševljeni kreativnim radionicama, i zbog toga ističem da je posebno važno da se na taj način život mladih na Palama usmjeri ka budućnosti“, naglasila je Štifanićeva.

Štifanićeva je najavila za kraj avgusta organizaciju motivacionih aktivnosti, koje će biti održane sa Klubom mladih, kao najavu školskih aktivnosti, u okviru koje će u Srednjoškolskom centru „Pale“ biti održana prezentacija cijelog projekta za mlade, kao i za nastavno osoblje.

Zamjenik načelnika opštine Pale Marko Gajović rekao je da je opština za učešće u projektu „Mladi u akciji“ imala 30 odsto od ukupnog iznosa, koji je koštao 19.500 KM , a koji finansira EU i sprovodi UNDP.

„Ovaj projekat je mnogo značajn za lokalnu zajednicu i njene građane, jer smo svjedoci svakodnevnih maloljetničkih prestupa i nasilja. Nadam se da će realizacija ovog projekta uticati na smanjenje broja takvih slučajeva. Drago nam je da je projekat uspješno realizovan i pored svih poteškoća prouzrokovanih pandemijom virusa korona“, naveo je Gajović.

Gajović je izrazio veliku zahvalnost svim učesnicima u projektu, finansijerima, te istakao da se raduje daljoj saradnji.

Direktor Srednjoškolskog centra „Pale“ Nedeljko Gazivoda zahvalio je „Forum teatru“ iz Istočnog Srajeva, koji je organizovao ovaj projekat, veoma značajan za učenike.

On je istakao da da su sve kreativne radionice organizovane s ciljem podizanja svijesti o rodnoj ravnopravniosti, suzbijanja maloljetničke delinkvencije i zdravog načina života.

Projekat „Mladi u akciji“ realizovan je uz podršku opštine Pale u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, koji finansira EU, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija /UNDP/.

Projekat „Mladi u akciji“ uspješno je realizovan od novembra 2019. do jula 2020. godine, s ciljem razvijanja i sprovođenja programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i promocije zdravog načina života i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti kod mladića i djevojaka.

Liderska organizacija na polju prevencije nasilja u Istočnom Sarajevu, „Forum teatar“, je sa timom saradnika, koristeći dosadašnje, dugogodišnje iskustvo u radu sa mladima realizovao projekat u nekoliko segmenata – trening vršnjačkih edukatora, rad Kluba mladih, edukativne vršnjačke radionice u školi, kreativne radionice i onlajn kampanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Девет гледалаца. Само то…

„Zamjenik načelnika opštine Pale Marko Gajović rekao je da je opština za učešće u projektu “Mladi u akciji” imala 30 odsto od ukupnog iznosa, koji je koštao 19.500 KM , a koji finansira EU i sprovodi UNDP.“

Ne razumijem šta vam je sa finansiranjem svojih neprijatelja? Oni su stavljali onu kartu lažne države Kosovo po Palama prije nekoliko dana.

30% od 19.500 KM kosta prikazivanje filmova…

Nasa opstina je toliko cvrsto opredijeljena ka EU da mora da finansira raznorazne nevladine spijunske organizacije koje nam sade drveta u sred naseg grada kao da smo mi nesposobni (mozda i jesmo) i prikazuju filmove (dosli oni da nam puste film) da nam pokazu kako smo losi a treba da budemo bolji.

Zbog takvih organizacija smo i losi a ne sami po sebi. Kada ce taj autonacizam da prestane da uspijeva na nasoj zemlji?

E vidi joj sesira kao da je posla na safari