Na obuku za tkanje na razboju prijavilo se deset žena

0
Ilustracija

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Obuka za tkanje na razboju/stanu kojom bi polaznici trebalo da budu stručno osposobljeni za ovaj zanat održavaće se srijedom i petkom u prostorijama Dječije biblioteke u Istočnom Novom Sarajevu, izjavila je Srni predsjednik lokalnog udruženja „Zlatne ruke“ Biljana NJegovanović.
NJegovanovićeva je rekla da se za obuku prijavilo deset žena, te da je sinoć održan prvi čas.

„Bila je ovo prilika da se upoznamo, da polaznice obuke vide stan/razboj, dobiju osnovne informacije o ovom zanatu, slaganju boja i slično. Konkretna obuka počinje u petak, a u narednom periodu časovi će se održavati srijedom i petkom od 18.00 časova“, dodala je NJegovanovićeva.

Ona je navela da je ručno tkanje veoma zahtjevno i da je sve manje onih koji ga znaju.

Časovi će biti realizovani kroz praktični rad, odnosno tkanje uzoraka različitih vrsta prepletaja, u kombinaciji sa teorijskim dijelom nastave.

„Obuka će trajati oko mjesec dana i ovaj broj polaznika je sasvim dovoljan. Vidjećemo kakvo će interesovanje biti u narednim mjesecima“, rekla je NJegovanovićeva, napominjući da su materijal za rad i knjige obezbijeđeni, a cijena obuke je 20 KM.

NJegovanovićeva je još jednom zahvalila opštini Istočno Novo Sarajevo na doniranim sredstvima za kupovinu razboja, kao i direktoru Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataši Kulašinac na ustupljenom prostoru za organizovanje obuke.

Udruženje žena „Zlatne ruke“ osnovano je 2017. godine s ciljem očuvanja tradicije i starih zanata kao što su tkanje, vez, pletenje, izrada nošnji, ali se bave i proizvodnjom nakita, organskih sapuna, dekupaž tehnikom, ručno izrađuju igračke, kao i proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda i njihovom preradom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare