Na Jahorini održana konferencija „Dan BiH u Energetskoj zajednici“

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je danas na Jahorini da je u Elektroprenosu akumulirano oko 200 miliona KM i da je data mogućnost da revizori kroz određene analize ustanove kolika je tačno akumulirana dobit.

Kovačević je podsjetio da je Skupština akcionara Elektroprenosa donijela odluku da se pokrene inicijativa za izmjene člana 17. Zakona o prenosu električne energije koji se odnosi na raspodjelu dobiti, kojim je sada ustanovljeno da se ne može vršiti raspodjela dobiti u roku od 10 godina od momenta osnivanja kompanije.

„Smatramo da treba pristupiti izmjeni člana 17 i omogućiti, prije svega investiranje u Elektroprenos u onoj mjeri koliko je fizički moguće investirati“, rekao je on i dodao da preostali iznos sredstava treba podijeliti paritetno entitetima u skladu sa njihovim suvlasničkim dijelom u prenosnoj kompaniji kako bi entiteti investirali u privredne subjekte i sredstva vratili privredi tamo gdje im je i mjesto.

Kovačević je naglasio da se period od 10 godina pokazao neracionalan i Republika Srpska je pokrenula inicijativu da se taj period smanji i da se ostvarena dobit može vratiti u investicije ne samo u prenosnoj kompaniji, jer fizički oni danas ne mogu investirati 200 miliona KM.

Prema njegovim riječima, o izmjenama zakona su se saglasili i FBiH i Republika Srpska i to je dobra inicijativa.

Kovačević je naglasio da su učesnici današnje konferencije „Dan BiH u Energetskoj zajednici“ saglasni da je potrebnio da se pregovori nastave ka iznalaženju najkvalitetnijih rješenja iz oblasti energetike, uvažavajući ustavne nadležnosti entiteta da je energetika oblast koja njima pripada.

On je naglasio da se potrebno dogovarati oko najminimalnijih kriterijuma na nivou BiH i što mogu usaglasiti uz uvažavanje ustavnih nadležnosti entiteta da zadrže energetiku u svojoj nadležnosti.

„To moramo poštovati i tragati za najkvalitetnijim rješenjima koja će zadovoljiti naš pristup EU, odnosno članici Energetske zajednice“, rekao je Kovačević.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DyOsQVa0_9E}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare