Na Jahoriji otvoren 19. saziv međunarodne likovne kolonije

0

Predsjednik Umjetničkog savjeta “ART simpozijum Jahorina 2011“ profesor Milivoje Unković otvorio je sinoć na Jahorini 9. saziv ove jedinstvene međunarodne likovne kolonije, čiji su učesnici renomirani slikari iz Njemačke, Španije, Makedonije, Srbije i BiH.

Obraćajući se zvanicama, ljubiteljima likovne umjetnosti i prijateljima Kolonije Unković, koji trenutno živi i radi u Njemačkoj, apostrofirao je ideju vodilju ove manifestacije koja za cilj ima intenzivno, multidisciplinirano i likovno istraživanje u okviru ciklusa “Figura u savremenoj umjetnosti“.

“Ova likovna kolonija, evo, već devet godina lagano utire put koji će, a duboko sam uvjeren u to, biti vrlo značajan segment razvoja ne samo likovne nego i kulture u cjelini u Republici Srpskoj, BiH, kao i u okruženju“, rekao je Unković.

Ovaj znameniti Hercegovac i doajen srpskog slikarstva u BiH smatra da je “ART simpozijum Jahorina“ svojim pristupom, organizacijom, te brojnim i zapaženim izložbama u RS, BiH, pa čak i dalekom Japanu potvrdila visoki kvalitet i zavidan umjetnički rejting, temeljito i pažljivo građen svih ovih godina.

“Vjerujem da dijelite moje miljšenje da i večerašnja izložba prošlogodišnjih radova i otvaranje 9. saziva kolonije na Jahorini pružaju nesumnjivu garanciju visokog umjetničkog nivoa, protkanog tradicionalnim srpskim vrijednostima i pozitivnim odnosom prema slobodi ljudske kreativnosti i kulturi uopšte, ali i internacionalnim estetskim i umjetničkim postulatima“, istakao je Unković.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijum Jahorina 2011“ Lazo Savić prisjetio se, s posebnim poštovanjem, svih dosadašnjih učesnika Kolonije, a zahvalnost je odao pojedincima i institucijama iz Republike Srpske, kao i određenom broju ambasadora akreditovanih u BiH koji su sve vrijeme rada i postojanja “ART simpozijuma Jahorina“ ovoj internacionalnoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji pružali bezrezervnu podršku i pomoć.

Zatvaranje 9. saziva “ART simpozijum Jahorina 2011“ i otvaranje izložbe ovogodišnjih radova zakazano je za 23. jul u 20.00 časova u hotelu “Bistrica“ na Jahorini.

“ART simpozijum Jahorina“, osnovan je 1. maja 2003. godine i od tada se svake godine održava na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Cilj ove kolonije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj razvoju turizma na Jahorini, koja zasluženo nosi epitet olimpijske ljepotice.

Učesnici „Art simpozijum Jahorina“ poznati su akademici, profesori likovnih akademija, magistri, svršeni studenti akademija i afirmisani slobodni umjetnici, predstavnici više generacija, različitih kultura, senzibiliteta i poetika poput profesora Unkovića, Stefana Hadži Nikolova i Natali Nikolovske iz Makedonije, Aleksandra Pribićevića, Pavela Popa i Ranke Lučić Janković iz Srbije, Mirjane Lučić iz Španije i drugih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare