Na Gornjem Podrinju se očekuje 800 tona maline

0
Ilustracija

SOKOLAC – U Gornjem Podrinju počela je berba maline koje se ove godine očekuje oko 800 tona, veoma dobrog kvaliteta, rekao je Srni viši stručni saradnik za ruralni razvoj Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Područnoj jedinici Sokolac Dragan Bejatović.

Bejatović je naglasio da se prema proizvodnji maline ističe opština Rudo sa 50 hektara poljoprivrednog zemljišta zasađenog ovim bobičastim voćem.

„Poljoprivredna zadruga `Uvac` u Rudom formirala je otkupnu cijenu maline prve klase od tri KM, a za drugu klasu dvije KM“, istakao je Bejatović.

Prema njegovim riječima, premija za malinu za prošlu godinu je isplaćena i iznosila je 0,20 KM po kilogramu i veća je od premija za sve druge vrste voća.

On je podsjetio da Pravilnikom o podsticajima u poljoprivredi za ovu godinu premija za proizvedenu i prodatu malinu iznosi 0,40 KM.

Bejatović je naveo da je prema Pravilniku o podsticajima i kapitalnim investicijama u poljoprivredi za 2020. malinarima, kao i drugim voćarima u Srpskoj, na raspolaganju desetak raznih mjera, među kojima su sredstva za nabavku protivgradnih mreža, te sistema za navodnjavanje, nabavka nove poljoprivredne mehanizacije i traktorskih priključaka, podizanje višegodišnjih zasada, premija osiguranja zasada, kao i korištenje regresiranog goriva.

„Berba maline je težek i složen posao, koji predstavlja jednu od najvažnijih operacija u godišnjem ciklusu maline koji treba obaviti u relativno kratkom roku, jer malina ima vrlo osjetljive plodove male trajnosti i slabe transportabilnosti“, naveo je Bejatović.

On je naglasio da je u berbi ovog voća potrebno mnogo ručnog rada i samim tim dosta manipulacija sa ubranim plodovima, zbog čega je u berbi uticaj čovjeka veliki i vrlo važan.

Bejatović je rekao da dobra higijenska praksa u berbi maline predstavlja sve postupke u pogledu uslova i mjera potrebnih da se osigura bezbjednost, ispravnost i upotrebljivost plodova u svim fazama procesa od uzgoja, preko berbe, pa do trpeze i krajnjeg kupca.

Stručnjaci Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Sokolac, kaže on, prate i pomažu proizvođače malina kroz više projekata, organizovanje savjetovanja i predavanja.

Područna jedinice Sokolac, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare