Na divlje deponije odlagan otrovan otpad

0

Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo su, nakon više dojava građana da se na području opština Istočni Stari Grad i Pale deponuje otpad neprovjerenog sadržaja, izveli akciju sprečavanja odlaganja otpada, najvjerovatnije, opasnog po život i zdravlje ljudi i životne sredine, rekla je Srni portparol CJB-a Danka Tešić.

Tešićeva je istakla da su građani dojavili da se na više lokacija na području ove dvije opštine u šumi formiraju divlje deponije na kojima se odlažu ove materije.

Ona je naglasila da je u toku jučerašnjeg dana policija blokirala dva kamiona na kojima se nalazio otpad životinjskog porijekla i određen broj radnih mašina kojima su kopane rupe za odlaganje otpada.

“Na jednoj divljoj deponiji pripadnici Centra su juče zatekli bager koji je pravio rupe za odlaganje tog otpada”, rekla je Tešićeva, dodavši da postoje osnovi sumnje da se otpadni materijal dovozi iz Federacije BiH /FBiH/.

Ona je navela da je ispitano nekoliko svjedoka, a po nalogu tužioca izvršen je uviđaj i preduzimaju se druge potrebne mjere s ciljem rasvjetljavanja eventualnog krivičnog djela.

Prema njenim riječima, sigurno postoje neka lica koja su ugovarala i pregovarala sa ljudima iz FBiH da se taj otpad odlaže na ovom prostoru.

Tešićeva je naglasila da je policija blokirala deponije i preduzimaju se potrebne radnje, obaviješten je i tužilac i republički ekološki inspektor koji je juče bio na licu mjesta.

“Biće obavljen razgovor i sa lokalnom komunalnom policijom i predstavnicima lokalne zajednice i sigurni smo da ćemo utvrditi ko je s kim sklopio ugovor o odlaganju ovog otpada”, rekla je Tešićeva.

Prema njenim riječima, neki su tvrdili da otpad nije otrovan, zbog čega se postavlja pitanje ako nije otrovan zašto nije odlagan u FBiH gdje je otpad i nastajao.

Tešićeva je naglasila da su sa lica mjesta izuzeti tragovi i dokazi koji će biti upućeni na vještačenje u specijalnu instituciju koja se bavi vještačenjem ovakvih materija koje su opasne po život i zdravlje ljudi.

“Pripadnici Centra i dalje su na terenu i istražuju slučaj”, rekla je Tešićeva i dodala da će, ukoliko se utvrdi odgovornost jednog broja lica i utvrdi da postoje elementi krivičnog djela zagađivanje životne sredine, protiv svih lica biti podnesene krivične prijave.

(www.palelive.com / RTRS)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments