Na današnji dan izdato naređenje za bombardovanja srpskih položaja u BiH

0

Na današnji dan 29. avgusta 1995. godine izdato je naređenje za početak akcije bombardovanja srpskih položaja u Bosni i Hercegovini.

Povod za operaciju „Deliberate force“ (Operacija Namerna sila) je bio artiljerijski projektil ispaljen na pijacu Markale u Sarajevu 28. avgusta 1995. godine. Granata je navodno ispaljena sa položaja VRS iako je „Slučaj Markale“ i dalje nejasan, jer prema izvještaju nezavisne komisije ne postoje jasni dokazi za to, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Zbog toga mnogi smatraju da su bošnjačke snage iscenirale, odnosno same izvršile oba napada na sopstvene civile kako bi izazvale NATO bombardovanje Republike Srpske.

Ujutro, 30. avgusta u 2:12 časova bačene su prve bombe. U početku napadi su bili ograničneni na jugo-istočnu zonu Republike Srpske. Bombardovanje je trajalo gotovo tri nedjelje, od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine.

Ciljevi ovog bombardovanja bili su teško oružje, skladišta municije, komandna mjesta kao i neki drugi objekti i oruđa VRS. Istovremeno je pokrenuta i akcija „Dead Eye“ (Mrtvo oko) čiji je cilj bio onesposobljavanje PVO sistema VRS. Tom prilikom bombardovan je radar na Jahorini. (foto)

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare