На Дан Републике, 9. јануара, нема плаћања путарина

0

БАЊАЛУКА – Влада Српске донијела је данас Уредбу о допуни Уредбе о висини путарине којом је регулисана одредба да на Дан Републике Српске, 9. јануара, од плаћања путарине буду ослобођени сви корисници ауто-путева, с циљем спречавања саобраћајних гужви и омогућавања грађанима да несметано и безбједно учествују на организованим манифестацијама широм Републике Српске.

Допуном Уредбе регулисана је одредба којом су од плаћања путарине ослобођени сви корисници ауто-пута, брзог пута и објеката на тим путевима који користе ауто-пут, брзи пут и објекте на тим путевима на дан 9. јануар – Дан Републике, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је то неопходно јер се очекује да на Дан Републике саобраћај на ауто-путевима у Српској буде знатно појачан и отежан, будући да се свечани догађаји организују у Бањалуци и Источном Сарајеву, те због организације пратећих догађаја прославе Дана Републике широм Српске.

„Да би се спријечиле саобраћајне гужве и грађанима Републике Српске омогућило да несметано и безбједно учествују на организованим манифестацијама широм Републике Српске поводом прославе 9. јануара – Дана Репубике, показало се као сврсисходно да се корисници ауто-пута на тај дан ослободе плаћања путарине и на тај начин допринесе учесницима прославе“, додаје се у саопштењу.

Влада је донијела и Уредбу о поступку дод‌јеле средстава за накнаду штете привредним друштвима у области саобраћаја и веза из Фонда солидарности Републике Српске.

Привредна друштва из области саобраћаја су поднијела захтјев за накнаду штете на покретној и непокретној имовини изазване елементарним непогодама, природним, техничко-технолошким и еколошким катастрофама, као и финансијски губитак изазван непредвиђеним догађајима чије се наступање, као и посљедице не могу предвид‌јети.

„Основни разлог доношења ове уредбе је установити правила, услове, критеријуме и процедуру да би и привредна друштва из области саобраћаја и веза, а која управљају саобраћајном инфраструктуром, могла остварити право на накнаду штете с циљем бржег санирања насталих посљедица“, истиче се у саопштењу.

Током поступка прибављено је мишљење Републичког секретаријата за законодавство, Министарства финансија и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare