Muzička akademija obilježila 20 godina rada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras je svečanim koncertom obilježila 20 godina postojanja i rada.

Na koncertu, koji je održan u prepunom velikom amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta, nastupili su Akademski hor, Hor smjera za crkvenu muziku i pojanje, Orkestar Muzičke akademije i Orkestar harmonika.

Dekan Zoran Rakić rekao je da je na današnji dan 1994. godine odlukom Vlade Republike Srpske održan prvi čas na Muzičkoj akademiji.

„U odnosu na početke uslovi rada danas su neuporedivo bolji, ali se uvijek može bolje. Nedostje nam oko 1.000 metara kvadratnih prostora, odgovarajući koncertni prostor“, istakao je Rakić.

On je večeras primio zahvalnicu za uspješnu saradnju Muzičke akademije sa Sprskim prosvjetnim i kulturnim društvom iz Sarajeva, koju mu je uručio predsjednik tog društva Savo Vlaški.

Prodekan za naučno-istraživački i umjetnički rad Valentina Dutina istakla je da postojanje četiri ovako velika ansambla, koja su večeras nastupila, govori o dosadašnjem uspjehu akademije.

„Iza nas su mnogobrojne nagrade i solista i ansambala. Proteklih 20 godina rada obilježila su organiozovanja velikih skupova kao što su festivali, seminari i naučni skupovi po čemu smo postali prepoznatljivi u regiji“, rekla je Dutina.

Prodekan za nastavu Sandra Ivanović rekla je da svi na Akademiji mogu da budu ponosni na rezultate studenata i na sve što je postigla u prethodnom periodu.

Prvi dekan Muzičke akademije Branko Benović podsjetio je da je u početku rada Akademije bilo samo šest studenata i da se radilo u samo nekoliko prostorija.

„Vremenom se povećavao i broj studenata i muzičkih instrumenata. Imali smo studente ne samo iz Republike Srpske i Federacije BiH, nego iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Nismo bili zatvoreni ni prema studentima ni prema profesorima. Iako sam u penziji srce mi je veliko jer vidim da naš rad nije bio uzaludan“, istakao je Benović.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela je sa radom akademske 1994/1995. godine u opštini Ilidža, a prvo predavanje održano je 4. novembra 1994. godine. Od 1996. godine prostorije Akademije nalaze se u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Akademija je za 20 godina rada zabilježila zavidne rezultate i dobitnik je priznanja i nagrada koje nemaju ni mnogo starije ustanove od ove.

Cilj Muzičke akademije je da dostigne maksimum na oba studijska programa – Vokalno-instrumentalnom i Muzičko-pedagoško-teorijskom, na svim studijskim smjerovima.

Do sada je na Akademiji studije završilo 429 studenata, od kojih 338 po „starom“ i 91 po „novom“ bolonjskom nastavnom planu i programu. Zvanje magistra stekao je 71, a mastera 19 studenata.

Muzička akademija punopravni je član Svjetske asocijacije harmonikaša, Svjetske konfederacije akordeonista i Muzičkog savjeta pri UNESKO-u.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare