Mutabdžija: Vlada podržava osnivanje muzeja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da Vlada Srpske ozbiljno stoji iza projekta obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i inicijative za osnivanje muzejske ustanove u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Nakon sastanka sa načelnikom ove opštine LJubišom Ćosićem, predstavnicima muzejskih ustanova u Srpskoj, te uglednim umjetnicima i kulturnim radnicima, Mutabdžija je danas u Istočnom Sarajevu izjavio da su eksperti iz domena muzeologije došli danas da predlože konkretna rješenja za budući muzej u Istočnom Novom Sarajevu.

Mutabdžija je novinarima rekao da će radom na terenu i putem sugestija ljudi iz struke tražiti rješenje kojim će biti zadovoljni svi u Republici Srpskoj.

Uz uvjerenje da će biti iznađena potrebna finansijska sredstva za završetak Galerije „Kućanski“, čiji bi dio bio namijenjen za muzejske postavke, Mutabdžija je istakao da će pomoć Vlade Srpske završetku galerijske zgrade zavisiti od projekata koje će predložiti stručni tim.

„Naša je ideja da ovaj projekat bude relizovan u okviru obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata“, zaključio je Mutabdžija.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je novinarima da su radno-konsultativnom sastanku sa ministrom prisustvovali predstavnici Muzeja Republike Srpske i Muzeja Hercegovine, koji su dali određena stručna rješenja u vezi sa izgradnjom muzeja u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, namjera je da u sklopu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata Galerija „Kućanski“ bude dijelom ili u cijelosti završena, čime bi se omogućilo otvaranje stalne postavke muzeja Mlade Bosne, kao i etnografske postavke o istoriji Srba Sarajevskog polja i ovog kraja, te postavka koja se odnosi na otadžbinski rat od 1992. do 1995. godine.

„U narednih 10-ak dana počeće ugradnja građevinske stolarije na Galeriji `Kućanski`. Radi se o projektu vrijednom 55.000 KM, od kojih je 35.000 KM podrška Ministarstva civilnih poslova BiH i resornog ministra Sredoja Novića, a 20.000 iz budžetskih sredstava opštine Istočno Novo Sarajevo“, precizirao je Ćosić.

On se nada da će nakon završetka ovog posla, uz podršku Odbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata, doći do sredstava koja će omogućiti da se planirane postavke otvore na vrijeme, odnosno prije Vidovdana.

Ćosić kaže da ova opština očekuje saglasnost za idejni projekat za postavljanje spomenika Gavrilu Principu u sklopu parka koji se gradi u ovoj opštini.

Akademik Boško Kućanski izrazio je zadovoljstvo što bi uskoro trebalo da bude završena galerija u kojoj će biti smješten njegov legat.

„Završetkom galerije biće ispunjen moj san da na jednom mjestu vidim svoja najbolja ostvarenja“, zaključio je Kućanski.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare