Mutabdžija: Regiji potreban muzej

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je na prostoru Sarajevsko-romanijske regije potreban muzej i da će Galerija „Kućanski“ u Istočnom Novom Sarajevu to omogućiti.

Nakon što je sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem posjetio Galeriju u koju je do sada uloženo oko milion KM, Mutabdžija je poručio da će Vlada i resorno ministarstvo pomoći zavreštak gradnje.

On je istakao da je završetak izgradnje ovog muzeja važan kako za grad Istočno Sarajevo, tako i za ovaj dio Republike Srpske.

Mutabdžija je istakao da na tom prostoru nema ustanove koja bi pokrivala važnu oblast kao što je muzeologija, s obzirom na to da, osim Muzeja Srpske, u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Foči i Trebinju postoje zavičajni muzeji.

On je naveo da ovaj objekat mora zadovoljiti široku lepezu muzejskih odjeljenja – od etnoloških, preko onih koja se odnose na pokret „Mlada Bosna“, otadžbinski rat, stradanja Srba na prostoru Sarajevsko-romansijske regije, pa do onih iz savremenog umjetničkog stvaralaštva.

Ćosić je istakao da je za završetak Galerije projektom planirano oko milion KM, ali da je realno da može biti priveden kraju i sa pola miliona KM.

„To je realan iznos koji bismo mogli dobiti od Vlade Republike Srpske i ostalih institucija“, kaže Ćosić i podsjeća da su na objektu završeni zidarski radovi i fasada.

On je naglasio da je realizacija projekta kojim bi izgradnja Galerije bila privredena kraju podijeljena u etape i da će početi narednih dana.

„Ona podrazumijeva ugradnju stolarije, za šta je obezbijeđeno 50.000 KM, uz pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH i ministra Sredoja Novića, a dijelom iz vlastitih sredstava“, rekao je Ćosić.

Ta faza trebalo bi da bude završena u aprilu čime će se stvoriti pretpostavke za unutrašnje uređenje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare