Mutabdžija otvorio Peti festival harmonike “Akordeon art”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija svečano je večeras u Istočnom Sarajevu otvorio Peti internacionalni festival harmonike “Akordeon art”, ističući da je riječ o najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji ove vrste u Republici Srpskoj.


“Akordeon art` doprinosi prepoznatljivosti Istočnog Sarajeva”, rekao je Mutabdžija na otvaranju Festivala u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta.

Mutabdžija je pozdravio goste iz 13 zemalja na Festivalu, koji zajednički organizuju Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

“Mi u Republici Srpskoj nismo zadovoljni mrežom muzičkih škola. Želimo da putem muzike i muzičkih festivala proširimo i mrežu osnovnih i srednjih muzičkih škola i to je za nas civilizacijsko pitanje koje široko korespondira sa obrazovnim ciljevima Srpske”, rekao je Mutabdžija.

Dekan Muzičke akademije i predsjednik Organizacionog i Stručnog odbora festivala Zoran Rakić izrazio je zadovoljstvo što je festival harmonike iz godine u godinu veći, s obzirom da je prijavljeno čak 260 solista iz 13 zemalja.

“Izuzetan broj učesnika. Trudimo se da budemo, a smatram da jesmo, najveći i najkvalitetniji festival koji se bavi promocijom ove vrste muzike”, rekao je Rakić.

On je dodao da je ovogodišnji “Akordeon art” okupio predstavnike Rusije, Ukrajine, Bugarske, Italije, NJemačke, Švajcarske, Bugarske, Poljske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Finske i BiH.

“`Akordeon art` festival krupno je zacrtan u mapama dešavanja kada je riječ o harmonici. Kolege umjetnici iz svih krajeva svijeta nam se sa zadovoljstvom odazivaju i kotiramo vrlo visoko kao veoma referentan festival u ovoj oblasti. Dobili smo priznanje i Svjetske federacije akordeonista i Svjetske asocijacije akordeonista i bili domaćini Zimskog kongresa”, rekao je Rakić.

On je naglasio da ovim festivalom nastoji da se doprinese popularizaciji harmonike.

Profesor Viktor Novikov sa Državnog instituta za umjetnost i kulturu iz ruskog Belgograda izrazio je zadovoljstvo što u Istočnom Sarajevu može dati doprinos popularizaciji harmonike i tehnika improvizacije koje će predstaviti tokom festivala.

U okviru festivala sutra će biti upriličen susret sa finskim kompozitorom Petrijem Makonenom, a u večernjim časovima predviđen je koncert muzičara iz Srbije Nikole i Bojane Perković.

Za 2. maj predviđeno je predavanje Novikova o temi “Mogućnosti i tehnike improvizacije na harmonici”, a u 20.00 časova najavljen je koncert ruskog “Sahar benda”.

I svečanost zatvaranja Petog “Akordeon arta” biće održana u amfiteatru Elektrotehičkog fakulteta u Istočnom Sarajevu u subotu, 3. maja, kada će biti i proglašenje najuspješnijih takmičara.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments