Mrkajić: Incko zaboravio na 5.515 Srba stradalih u 126 logora u Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije Slobodan Mrkajić izjavio je Srni da je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, koji je ove sedmice uputio ultimatum parlamentu Srpske, zaboravio srpske logoraše i upitao ga šta je sa žrtvama iz Tarčina, Bradine i 5.515 Srba koji su stradali od 1992. do 1996. godine u 126 logora na području Kantona Sarajevo.

Mrkajić je dodao da je pritisak na Republiku Srpsku alarm da se svi uključe u odbranu interesa i tekovina Republike Srpske.

„Inckova inicijativa da Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku budu oduzeta odlikovanja pogodila je i članove Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije. Ne možemo, a da ne izrazimo nezadovoljstvo ultimativnom inicijativom Incka da stvaraocima naše Republike budu oduzeti ordeni“, istakao je Mrkajić.

On je naveo da se od Incka ni u kom kontekstu nije moglo čuti ništa o stradanju 5.515 Srba u 126 logora od 1992. do 1996. godine u Kantonu Sarajevo.

„Molimo visokog predstavnika da povuče ovu inicijativu i izjave, koje su neutemeljene po svakom osnovu, a koje su vjerovatno odraz njegovog ličnog viđenja i pristrasnosti. Pitamo ga razmišlja li o žrtvama rata, velikim mučenjima i silovanjima u pomenutim logorima“, rekao je Mrkajić.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je u srijedu, 3. februara, Inckovo pismo upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare