Mrda: Sve spremno za početak nastave u drugom polugodištu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svih 20 osnovnih škola na području Sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske regije spremno je za početak nastave u drugom polugodištu, uz pridržavanje preporuka i mjera Kriznog štaba Vlade Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture, rekla je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovim regijama Danijela Mrda.

Mrda je izjavila Srni da su tokom raspusta završeni određeni radovi u školama i otklonjeni eventualni kvarovi.

„Učenike dočekujemo spremno u školskim klupama u četvrtak, 21. januara, po raspoređenim grupama kako smo to radili i u prvom polugodištu, smjenama i rasporedu kako su to škole isplanirale. Mislim da neće biti problema i nadamo se da se ova situacija sa kovidom lagano stišava, a u najboljem interesu učenika i zaposlenih u obrazovanju“, istakla je Mrda.

Ona je napomenula da je protekle sedmice održan sastanak sa pomoćnikom ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje Natašom Cvijanović koja je predstavnike Aktiva informisala o svim aktivnostima koje je resorno ministarstvo sprovelo u prethodnom periodu, kao i planu za 2021. godinu, sa posebnim akcentom na reformu obrazovanja koja je u toku.

Mrda je navela da je u prethodnom periodu izmijenjen nastavni plan i program, što su nastavnici na adekvatan način i primijenili u planiranju nastave za školsku 2020/2021. godinu.

Mrda, koja je direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu, navela je da u ovoj ustanovi trenutno nema nastavnika zaraženih virusom korona, niti imaju inforamciju da ima zaraženih učenika.

„To je jako dobra i radosna vijest za sve nas. Čini mi se da je na našoj regiji pao broj oboljelih i djece u izolaciji i iskreno se nadam da će taj trend biti nastavljen. U našoj školi nastava će se realizovati kao i u prvom polugodištu, rad u grupama sa maksimalno 15 učenika u učionici uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera“, istakla je Mrda.

Kada je riječ o radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju, Mrda je navela da je i dalje na snazi individualni rad sa školskim defektologom, koji se odvija po prilagođenom planu i programu.

„Lijepa vijest za našu regiju jeste da će u našoj školi biti otvoren resursni centar za podršku djeci sa poteškoćama u razvoju.

Mi, po raspodjeli, pripadamo centru `Zaštiti me` iz Banjaluke, koji će zaposliti još jednog defektologa koji će raditi sa učenicima naše škole, ali i cijele Sarajevsko- romanijske regije, koji imaju potrebu za defektološkim tretmanom“, navela je Mrda.

Ona je dodala da su već dobili kancelarijski materijal i didaktičku opremu neophodnu za rad defektologa.

„Jako je važno, zbog rane detekcije, da imamo ovakav centar koji će pružati podršku učenicima i roditeljima na našoj regiji. Do sada nismo imali priliku da se neko sistemski i regionalno bavi ovim problemom, sada smo i to riješili. Vodićemo računa da defektolog bude i senzorni terapeut, tako da će konačno senzorna soba u našoj školi u punom kapacitetu da bude na raspolaganju učenicima čitave regije“, istakla je Mrda.

Ona je izrazila nadu da će tokom drugog polugodišta resursni centar u punom kapacitetu početi sa radom, jer je potrebno završiti određene konkursne procedure.

Mrda je rekla da predstojeća školska slava Sveti Sava predstavlja najradosniji dan za učenike i nastavnike širom Republike Srpske, ali da će ove godine zbog epidemiološke situacije biti obilježena dosta skromnije, uz pridržavanje preporučenih mjera.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare