Mrda : Sve spremno za početak drugog polugodišta

0
Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Donjopodrinjske regije Danijela Mrda

ISTOČNO SARAJEVO – Tehnički nedostaci koje su imale osnovne škole u Sarajevsko-romanijskoj, Starohercegovačkoj i Donjopodrinjskoj regiji otklonjeni su tokom zimskog raspusta i sve je spremno za početak drugog polugodišta, izjavila je Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovim regijama Danijela Mrda.

Mrda je naglasila da će nastava u svih 20 škola sve tri regije početi bez poteškoća, pa i na Han Pijesku gdje su putevi do škole i svih sela iz kojih djeca dolaze prohodni poslije velikih snježnih padavina.

Ona je objasnila da je na Han Pijesku bilo malo problema zbog vanredne situacija, ali da bi, ako ne bude novih padavina, nastava u drugom polugodištu trebalo da počne redovno.

Mrda je istakla da je u svim školama obezbijeđeno grijanje i da nema kvarova na instalacijama.

Mrda, koja je i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu, naglasila da je postoji određen napredak i kada je riječ o intenziviranju i pružanju podrške roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju.

Prema njenim riječima, u okviru Osnovne škole “Sveti Sava” urađena je senzorna soba koja služi za unapređenje senzorne integracije učenika sa poteškoćama u razvoju, unapređenja psihomotornih vještina i olakšavanja defektoloških tretmana.

Mrda je dodala da je poboljšana i situacija nabavkom logopedskog aparata koji je ova škola poklonila Udruženju lica sa posebnim potrebama na Sokocu.

“Podrška i logopedski tretman biće u punom kapacitetu omogućen djeci sa područja Sokoca, Han Pijeska i te regije. Stalno se radi na intenziviranju saradnje sa roditeljima. Inkluzivna nastava dobija formu u pravom smislu, odnosno izjednačavanju i prilagođavanjau nastavnog plana i programa djeci kod kojih se osjeti potreba za tim”, naglasila je Mrda.

Ona je istakla da se u Osnovnoj školi “Sveti Sava” od prošle godine izvodi nastava kineskog jezika i da postoji pet grupa.

Kineski jezik uče učenici svih razreda, čak i prvačići koji vrlo brzo stiču znanja, vjerujući da će to interesovanje biti još veće.

Nastavu izvode studenti sa katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Mrda očekuje da bi krajem februara trebalo da stignu profesori iz Kine, ukoliko budu u reduz tehnički uslovi, potrebna dokumentacija i pozivno pismo koje škole šalju.

“Mislim da ćemo ubrzo i to realizovati i oni će stići u škole u kojima je iskazano interesovanje. Nadam se da će primjer naše škole slijediti i drugi, jer sigurno da će postojati potreba za učenjem kineskog jezika u narednom periodu”, kaže Mrda.

Svim učenicima, roditeljima, nastavnom osoblju i stručnim službama škola, Mrda je poželjela uspješan početak drugog polugodišta koje u Republici Srpskoj počinje sutra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments