Mrda: Nastavni proces za sada funkcioniše bez poteškoća

0
Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Donjopodrinjske regije Danijela Mrda

ISTOČNO SARAJEVO – Nastavni proces na području Sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske regije za sada funkcioniše bez poteškoća, izjavila je Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovim regijama Danijela Mrda.

Mrda je istakla da su se sve škole, prema uputstvima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, organizovale kako bi, zbog pogoršane epidemiološke situacije, prešle na onlajn nastavu od 26. oktobra do 1. novembra.

„Danas sam dobila obavještenje da gotove sve naše škole u regiji imaju manji broj radnika u izolaciji, one koji su pozitivni na virus korona, kao i određeni broj učenika. Nije veliki broj zaraženih i, za sada, stanje nije alarmantno“, istakla je Mrda.

Ona je rekla da nastavnici komuniciraju sa učenicima putem „Gugl učionice“, imejl adresa, „Vibera“, odnosno koriste se svi oblici komunikacije koji su trenutno dostupni.

„Nema nekih žalbi sa terena kada je riječ o radu nastavnika i komunikacija sa djecom. Ministarstvo je omogućilo za učenike iz socijalno ugroženih kategorija da imaju internet. Mi ćemo dostaviti spiskove učenika sa brojevima telefona i u saradnji sa `M:tel-om` će im se pustiti dovoljno interneta da mogu da komuniciraju sa nastavnicima“, istakla je Mrda.

Ona je napomenula da će i dalje postojati problem sa razuđenim područnim školama, kao što je u Žepi, Borikama, kod Čajniča, gdje gotovo da i nema signala, dodajući da negdje čak nemaju ni telefon, pa učitelji sa djecom komuniciraju tako što idu do njih ili roditelji djece dolaze do škole i razmjenjuju zadaću.

„Funkcionišemo tako ove nedjelje, pa vidjećemo kako će se dalje razvijati epidemiološka situacija u Republici Srpskoj. Jako nam je žao najmlađih učenika – prvog, drugog i trećeg razreda koji koriste usluge produženog boravka, jer je zaista nezgodno zaposlenim roditeljima ostaviti djecu kod kuće bez nadzora odrasle osobe, ali situacija je takva da se svi moramo snalaziti i pronalaziti rješenja“, istakla je Mrda.

Ona je napomenula da škole sarađuju sa roditeljima u onom obimu u kojem je to moguće na dobrobit svih.

„Najvažnije je apostrofirati da je u ovom vremenu važno sačuvati zdravlje naših učenika, njihovih porodica i zaposlenih u obrazovanju, kojih je veliki broj i moramo na njih misliti“, dodala je Mrda.

Mrda, koja je direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevo, koja broji skoro 1.100 učenika, ističe da su trenutno u izolaciji tri grupe, a tri učenika su pozitivna na virus korona.

„Svi oni bi trebalo da ove sedmice izađu iz izolacije. Imamo jednog radnika koji je pozitivan i jedan koji je u izolaciji“, istakla je Mrda i dodala da kada je poštovanje epidemioloških mjera u pitanju, u proteklom periodu, sve je bilo pod kontrolom.

Ona je navela da škole uvijek funkcionišu i rade na dobrobit djece i zaposlenih.

„Ispoštovali smo sve preporuke kriznog štaba i nastavnici su se brzo organizovali, a alati elektronske komunikacije, koji su se koristili u prethodonom periodu, koriste se i sada“, zaključila je Mrda.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare