Motor razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu

0

FOČA – Medicinski fakultet u Foči trenutno pohađa 1.630 studenata, najviše od osnivanja, a ove godine upisano je 206 brucoša, što je najveći broj među svim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istaknuto je danas na obilježavanju 28. rođendana ove visokoškolske ustanove.

Broj brucoša biće još veći kada mu se doda i 25 do 30 studenata iz EU i Azije, koji će uskoro biti upisani na studij na engleskom jeziku, te studenti drugog i trećeg ciklusa studija.

Od osnivanja fakulteta 1993. godine, Medicinski fakultet u Foči upisalo je 4.786 studenata, a diplomiralo je 1.477.

Dan fakulteta tradicionalno je obilježen svečanom akademijom na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj fakulteta.

Dobitnici najvećeg priznanja – Plakete fakulteta, ove godine su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, a priznanja biće im naknadno uručena.

Nagradu za najboljeg nastavnika istraživača dobila je Smiljka Cicmil, profesor na studijskom programu stomatologija, a za najboljeg studenta istraživača Milena Božinović iz Niša, apsolvent na studijskom programu medicina.

Božinovićeva kaže da je godinu korone iskoristila da piše naučne radove i da ih izlaže na brojnim međunarodnim kongresima.

„Sve je bilo onlajn zbog epidemiološke situacije, a pisala sam radove iz patofiziologije, epidemiologije, dakle, javnog zdravlja, takođe iz sudske medicine i pedijatrije. Sebe i nakon fakulteta vidim u naučnoistraživačkom radu“, rekla je nagrađena Nišlijka.

Najbolji nastavnik istraživač Smiljka Cicmil zahvalila je kolegama koji su sa njom radili, te istakla da je nauka timski rad.

„Cilj publikovanja radova je prezentovanje naše ustanove, Foče, cijele države u međunarodnim okvirima i ovo je iskorak van sredine u kojoj živimo“, navela je Cicmilova.

Nagradu za poseban naučni doprinos dobio je akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti Miodrag Čolić, koji je u Foči utemeljio treći ciklus studija i koordinator je Centra za biomedicinska istraživanja.

On je istakao da je u posljednjih šest godina napravljen veliki napredak na ovom fakultetu.

„Formirane su doktorske studije i napravljen Centar za biomedicinska istraživanja gdje mladi doktorandi mogu da rade svoje doktorske disertacije uz kompetentne mentore“, rekao je Čolić.

Na proslavi 28. rođendana, Plaketa je uručena i prošlogodišnjem dobitniku tog priznanja, nekadašnjem načelniku opštine Foča Radisavu Mašiću.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulićovaj ocijenio je da ovaj fakultet predstavlja motor razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Republike Srpske.

„Zahvaljujući radu Medicinskog fakulteta, mi smo ove godine u okviru multirang liste uvršteni u top 25 institucija kada se govori o novinama u ispitivanju studenata medicine, gdje se posebna pažnja posvećuje kliničkim studijama, a ne onom klasičnom polaganju ispita putem testova“, rekao je Kulić.

On je istakao da u okviru Centra za biomedicinske nauke oko 60 doktoranada radi disertacije, troje ih je završilo, te istakao da se rade radovi koji su objavljeni u prestižnim svjetskim časopisima, čiji je faktor uticajnosti preko 16.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić naveo je da imaju sve veći broj sopstvenog kadra i trenutno je to 70 odsto, a ostalo su eminentni profesori koji dolaze sa strane.

„Nastava na engleskom jeziku počela je prošle godine i već imamo studente iz EU, a ove godine smo dio prijemnog ispita održali u Milanu zbog pandemijskih razloga. Uz nastavu koja je dobra i moderna, kvalitet studenata, sve nam to govori da smo na pravom putu“, poručio je Bokonjić.

Zaposlenima i studentima, 28. rođendan čestitao je i načelnik opštine Milan Vukadinović, koji je poručio da će lokalna zajednica nastaviti da pomaže ovu visokoškolsku ustanovu.

On je najavio da je u saradnji sa Vladom Srpske, u planu izgradnja još jednog studentskog doma u Foči.

Medicinski fakultet ove godine dobio je novo ruho, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, koji je finansirala Vlada Srpske.

Fakultet je svojim sredstvima dogradio i jedan sprat i trenutno ga uz pomoć Vlade opremaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare