Mostarski učenici zajedno dizajnirali ćirilicu

0

MOSTAR – U Prosvjetinoj školi srpskog jezika, istorije i kulture u Mostaru danas je održana kreativna radionica oslikavanja ćirilice koja se organizuje u okviru ovogodišnje kampanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske „Čitajmo zajedno“ i u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom /SPKD/ „Prosvjeta“ Mostar.

Na kreativnoj radionici posvećenoj afirmaciji ćirilice učestvovali su učenici dopunske Prosvjetine škole, te učenici Osnovne škole „Ivan Gundulić“ iz Mostara i Četvrte osnovne škole koje nastavu izvode po hrvatskom i federalnom planu i programu.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković izjavila je da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od 2017. godine sprovodi kampanju „Čitajmo zajedno“ s osnovnim ciljem promovisanja i popularizacije književnosti i izdavaštva, kulture čitanja i razvoja čitalačke publike, te jezika i pisma, kao i afirmacije mladih umjetnika.

Ona je navela da je ove godine fokus kampanje na važnosti zaštite i korištenja ćiriličnog pisma, da je kampanja realizovana širom Republike Srpske, te na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a završava se danas u Mostaru.

„Zadovoljstvo nam je da možemo da promovišemo jezik i pismo srpskog naroda, odnosno ćiriličko pismo, koje je temelj kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i u onim mjestima gdje većinski ne živi srpski narod. Ćirilica jeste jedno od najljepših pisama na svijetu i zaista me raduje činjenice da je Prosvjetina škola uspjela da privuče i djecu koja nisu srpske nacionalnosti“, rekla je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da su u ovogodišnjoj kampanji u javnom prostoru Republike Srpske predstavljeni plakati sa ilustrovanim prikazom svih slova azbučnog pisma koje su radili studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci i Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da se mostarska „Prosvjeta“ rado uključila u kampanju Ministarstva, jer je jedan od prioriteta društva očuvanje i promocija srpskog jezika i pisma, što se i čini kroz Prosvjetinu školu.

„Prosvjetina škola u Mostaru postoji kao dopunska nastava srpskog jezika, istorije i kulture za srpsku djecu sa područja Mostara koja u sistemu obrazovanja nemaju mogućnost da se obrazuju na svom jeziku. Oni na taj način nadopunjuju svoje znanje, te čuvaju svoj identitet“, istakla je Bjelica Šagovnović.

Ona je zahvalila direktorima Četvrte i Pete osnovne škole iz Mostara koje su se uključile u ovu kampanju.

„Danas su s nama bila djeca iz više mostarskih škola, rado su se odazvala, dizajnirala su ćirilicu i družila se, što šalje prelijepu sliku iz Mostara“, dodala je ona.

Direktor Osnovne škole „Ivan Gundulić“ iz Mostara Marija Jurčić rekla je da je i njoj i učenicima bilo zadovoljstvo da učestvuju u radionici u Prosvjetinoj školi.

„Ono što bi mi trebali poručiti djeci jeste da 30 godina nakon rata više ne trebamo govoriti o suživotu i toleranciji, jer Mostar više nije nikakav grad slučaj, već grad sunca, ljubavi, prijateljstva što pokazuje i današnji događaj“, poručila je Jurčićeva.

Ona je navela da njena škola sarađuje sa školama koje rade po federalnom planu, ali i školama iz Republike Srpske, te da će tako biti i ubuduće.

Učenica Gimnazije Mostar Anđelina Medan rekla je da se u njenoj matičnoj školi ne koristi ćirilica, ali da je ona naučila tokom osnovne škole.

„Svakako je lijepo da se kroz kreativan način izražavamo i njegujemo ćirilicu i danas je bilo jedno jako lijepo i zanimljivo druženje“, dodala je Medan.

Radionicu su vodili Milica Samardžić, Isidora Aćimović, Milica Petronijević i Ilija Borković sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare