Mostar na krilima Šantićeve Emine (video)

0

Ne postoji grad na ovim prostorima koji u sebi još uvijek čuva duh prošlosti i stare vrijednosti. U vihoru rata koji nas je zadesio i nakon njega, nastade novi pogled na svijet, ljude i život uopšte.

Takav je danas grad Mostar. Sevdah i moderna vremena, nekako ne idu ruku pod ruku. Mladi ga ne razumiju i ne osjećaju kao nekad. Rat je ovdje uzeo mnogo, grad je ostao podijeljen na dva dijela, koja sanjaju i žive na dva različita načina.

Jedan dio Mostara, živi ekonomski i infrastrukturni procvat i preporod, dok je drugi dio Mostara čvrsto vezan za Neretvu i Stari most.

Obnovljeni most je još uvijek simbol grada, a svakodnevno ga posjećuje na stotine turista. Sve oko mosta je podređeno turistima i zaradi. Stiče se utisak da u Mostar nikada nije dolazilo više stranih turista. Na mostu se priča toliko jezika da neke niste u stanju prepoznati.

Međutim, kada se udaljite malo dalje, dočeka vas onaj obični i dobro poznati vazduh u tišini i miru, pogotovo kada žari vrelo hercegovačko Sunce.

Iznad, gore u brdu se vide zidovi Saborne crkve koja se polako obnavlja. Biće potrebno mnogo godina da Mostar izvida svoje rane, a Stari most, onako obnovljen čuva nadu u bolje sutra.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/mostar/] width=[125] height=[100] title=[Mostar maj 2012] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb125_] thumb_cache_dir=[thumbs125] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Kamera: D. Petrović, Podloga: Đelo Jusić – Emina

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare