Mora se unapređivati naučnoistraživački rad

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je danas da se naučnoistraživački rad mora stalno unapređivati i da je to permanentan zadatak.
Komić je razgovarao danas sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslavom Grujićem i dekanima fakulteta ovog univerziteta o unapređenju i poboljšanju naučnoistraživačkih radova, a posebno u društvenim i humanističkim naukama.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu pronaći mogućnosti i načine da i na tom planu imamo bolje rezultate“, rekao je Komić i dodao da će resorno ministarstvo posebnu pažnju posvetiti problemu mjerenja naučnoistraživačkog rada, povećanju kriterijuma i njihovom usklađivanju sa evropskim standardima.

Komić kaže da je učesnike sastanka upoznao i o izradi nove strategije razvoja nauke za period 2017-2020. godine.

„To će biti prostor u kome možemo iznalaziti nove metode, mogućnosti, načine, rješenja da bismo naučnoistraživački rad podigli na viši nivo“, rekao je Komić i dodao da je sve to usmjereno ka podsticanju kvaliteta izvrsnosti, što je cilj.

On je naglasio da su sve programske aktivnosti Ministarstva nauke i tehnologije usmjerene ka tome da pomognu istraživačima i naučnicima u Republici Srpskoj kako bi dali prave rezultate.

„Uvjereni smo u našu naučnoistraživačku zajednicu koju treba pomoći, podsticati i animirati u svakom pogledu i institucionalno i finansiranjem i na svaki drugi način“, rekao je Komić i dodao da je prošle godine uvedena i programska podrška za apliciranje za evropske projekte.

Grujić je rekao da je na sastanku bilo riječi o jačanju i poboljšanju naučnoistraživačkog rada na univerzitetima i povećanju broja naučnih radova koji će biti objavljeni u časopisima sa referentnih lista.

„Naša uloga je da podstičemo naučnoistraživački rad i mlade da što više objavljuju radove u prestižnim međunarodnim časopisima“, rekao je Grujić i dodao da je razgovarano i o projektima koje finansira Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske i pripremama za projekte za ovu godinu.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu formiraće takozvani „rektorov fond“ za pomoć i stimulaciju mladim istraživačima, a korisnici će biti studenti doktorskih studija.

„Formiraćemo fond koji će se puniti iz različitih izvora, a sredstva će biti namijenjena za stvaranje uslova da se obave određeni istraživački radovi, za nabavku opreme, repromaterijala, časopisa, pristup naučnim bazama, slanje mladih istraživača na međunarodne konferencije i druge nauniverzitete u svijetu“, rekao je Grujić.

On je naveo da će fond biti finansiran iz sredstava dobijenih kroz međunarodne projekte, a odnose se na opšte troškove, kao i kroz dio honorara koji se dobijaju kroz međunarodne projekte.

„Očekujemo da dio sredstva uplate i fakulteti jer imaju svoje vlastite prihode“, rekao je Grujić i dodao da će fond biti otvoren za donacije svih vrsta.

On je izrazio nadu da će to i biti jezgro koje treba da stvori veći broj mladih istraživača na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koji će dalje stvoriti uslove za objavljivanje radova.

„To je pozitivan ciklon koji će jačati razvoj nauke na našem univerzitetu“, poručio je Grujić i dodao da je cilj da se jačaju doktorske studije i da se privuče što veći broj doktora nauka da rade na Univerzitetu.

On je naglasio da se mora razmišljati o brzoj smjeni generacija, a ovo je jedini put da se to uradi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare