Molitveno proslavili svog duhovnog pokrovitelja

0

FOČA – Đaci i profesori fočanske Bogoslovije, jedne od osam srednjih bogoslovskih škola Srpske pravoslavne crkve, svečano su proslavili svog duhovnog pokrovitelja Svetog Petra Dabrobosanskog, čije ime škola nosi.

U fočanskoj Bogosloviji petogodišnje znanje trenutno stiču 44 đaka iz svih krajeva Srpske, BiH i Srbije.

Sabrani pod svodovima Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu sa vjernim narodom i gostima, đaci i profesori škole molitveno su se prisjetili svog nebeskog zaštitnika.

Fočanska Bogoslovija nasljednica je nekadašnje sarajevske Bogoslovije koja je radila do početka Drugog svjetskog rata.

Na Velečevu kod Foče škola je počela sa radom 1995. godine, nakon što je Bogoslovija Sveta tri jerarha iz manastira Krka, zbog ratnih dešavanja, morala da se izmjesti, prvo u Valjevo, a zatim u Foču.

Od 2001. godine, kada je u manastiru Krka obnovljen rad Bogoslovije Sveta tri jerarha, fočanska Bogoslovija nastavila je da radi pod imenom Svetog Petra Dabrobosanskog.

Rektor Bogoslovije LJubomir Prijović kaže da je, za razliku od prethodne, ova školska godina počela u normalnim uslovima.

„Časovi traju 45 minuta, nastava se odvija u skladu sa svim mjerama koje smo dobili od Ministarstva prosvjete i kulture Republike SRpske. Imamo dovoljno prostora, pa smo uspjeli da to veoma dobro organizujemo, tako da smo ove godine smjestili po dva učenika u sobe, svodeći na najmanji mogući minimum mogućnost od neke zaraze“, rekao je Prijović.

Sarajevska bogoslovija smatra se prvom visokom školom u BiH, a godina njenog osnivanja 1882. ugravirana je i na grb Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Bogoslovija bi ove godine proslavljala 139 godina postojanja da ustaše 1941. godine nisu zabranile rad, protjerale bogoslove profesore, a mitropolita dabrobosanskog Petra prognale i svirepo ubile.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 1998. godine mitropolita Petra Zimonjića proglasio za sveštenomučenika, kojeg se Crkva molitveno sjeća 17. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments