Mljekarima isporučeno 19 steonih junica austrijskog simentalaca

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas isporučeno 19 steonih junica rase austrijski simentalac za proizvođače mlijeka koji imaju manje od sedam muznih grla, rekao je samostalni konsultant za sprovođenje poslovnih planova u Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata Srđan Kostić.

Kostić je novinarima rekao da se nabavka rasnih muznih grla realizuje kroz IFAD projekat koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zajedno sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

On je naglasio da je lider u ovom projektu bilećka Mljekara „Pađeni“, koja garantuje siguran otkup i redovno plaćanje za svoje kooperante.

Kostić je istakao da će na Sarajevsko-romanijskoj regiji biti podijeljeno 100 steonih junica rasa austrijski i češki simentalac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da je ova opština od 2013. godine poseban akcenat stavila na razvoj poljoprivredne proizvodnje, posebno proizvodnje mlijeka i podržala mljekaru „Pađeni“ da počne sa otkupom, jer je do tada višak preuzimao samo sarajevski „Milkos“.

Bjelica je istakao da su mljekari sa ovog područja stekli povjerenje u ovu mljekaru i oko 90 odsto njih sada su kooperanti te bilećke mljekare.

On je istakao da je opština Sokolac sa menadžmentom Mljekare „Pađeni“ dogovarala nabavku laktofriza, muzilica i sanaciju sabirnih stanica, te ušla u zajednički projekat nabavke steonih junica.

„Stali smo iza poljoprivrednih proizvođača, preuzeli obavezu i uplatili 10 odsto od ukupne vrijednosti za nabavku junica za 29 mljekara“, naveo je Bjelica.

Vlasnik mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje izjavio je da je ovaj način nabavke rasnih grla veoma povoljan i koristan za krajnje korisnike.

„Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske preko IFAD projekta doniralo je oko 50 odsto od ukupnih sredstava, 10 odsto lokalne zajednice, a ostatak od 40 odsto korisnici isporučenih grla, s tim što je od tih 40 odsto, 60 odsto novac uložila mljekara da joj se kroz otkup mlijeka vrati za godinu dana“, naveo je Vukoje.

Vukoje je istakao da sprovođenje ovog projekta doprinosi povećanju stočnog fonda sa kvalitetnijom genetikom, koja se na Sarajevsko-romanijskog regiji svake godine povećava 10 do 15 odsto i da će se taj trend nastaviti.

On je podsjetio da je prije desetak godina, sa dolaskom bilećke mljekare na Sokolac, bilo oko 600.000 litara u otkupu, a prošle godine je ta količina dostiglo gotovo četiri miliona litara mlijeka, koliko su otkupile dvije mljekare.

Vukoje je izrazio uvjerenje da velike zasluge u tom napretku ima „Pađeni“, ističući pomoć resornog ministarstva, te korektnu saradnju sa proizvođačima i lokalnom upravom.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u resoru za pružanje stručnih usluga u
poljoprivredi Područna jedinica Sokolac Svjetlana Mičić naglasila je da je na Sokocu danas isporučeno 19 steonih junica austrijskog simentalca i da će sutra biti isporučeno 10 steonih junica češkog simentalca.

Mičićeva je naglasila da se velika zainteresovanost proizvođača mlijeka javila zbog bolje genetike na farmama, zbog sigurnog otkupa mlijeka, redovnog plaćanja i zbog toga što je mljekara odlučila da proširi svoju kooperantsku mrežu.

Prema njenim riječima, način plaćanja steonih junica je da 40 odsto troškova snosi projekat, odnosno 50 odsto ukoliko je nosilac poljoprivrednog gazdinstva žena ili lica mlađa od 35 godina, 10 odsto lokalne zajednice, a ostatak direktnim plaćanjem mljekari ili kroz mlijeko.

Mičićeva je rekla da je ova podrška poljprivrednicima realizovana u okviru pilot-projekta „Podrška malim proizvođačima mlijeka u Republici Srpskoj“, putem Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj – IFAD, te da je njime obuhvaćeno 12 opština Sarajevsko-romanijske regije, Podrinja i Hercegovine.

Poljoprivredni proizvođač Slavko Kosorić iz sela Čitluci kod Sokoca rekao je Srni da ima pet krava i da se odlučio da na ovaj povoljan način kupi rasnu steonu junicu jer njegovo domaćinstvo živi od prodaje mlijeka.

On je zadovoljan cijenom i već je uplatio oko 1.000 KM, kroz prodaju mlijeka će uplatiti još oko 1.500 KM, a ostatak će pomoći mljekara, opština i Ministarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, putem Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, mljekare „Pađeni“ i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, zajednički radi na razvoju perspektivnih lanaca vrijednosti koji integrišu male poljoprivredne proizvođače.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područna jeidnica Sokolac, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare