Mladost i sreća nestali sa ratom

0

SOKOLAC – Bračni par Dobrisav i Milena Đerić sa Sokoca već 20. godina očekuju bilo kakve informacije o sinu Srđanu, koji je kao pripadnik Druge romanijske motorizovane brigade, nestao 20. avgusta 1992. godine na prostoru Goražda.

Srđan Đerić Đuđo nestao je kobnog dana zajedno sa saborcem Ilijom Jovanovićem, kada je kolona Druge romanijske krenula ka Trovrhu gdje je bila okružena desetočlana ekipa koja se brinula o predajniku.

– Dogovoren je miran prolazak kolone koja je trebalo da dopremi hranu, ali obećanje nije ispoštovano, napale su ih ratne snage iz Goražda u mjestu Jabučko sedlo – rekao je otac Dobrisav i dodao da je ovo saznao iz priča očevidaca.

Na tenk u kome je dvadesettrogodišnji Srđan bio pomoćnik bačena je zapaljiva flaša i od tada mu se gubi svaki trag.  Dobrisav je išao svim institucijama i komisijama koji se bave traženjem nestalih od Sokoca, Sarajeva, Banjaluke do Beograda ali sve je bilo uzalud.

Zračak nade za Đeriće bila je vijest da se Srđanovo ime našlo na spisku dogovorene razmjene zarobljenika u jesen 1992. godine ali sve je propalo zbog navodnog zločina počinjenog nad Muslimanima u Rogatici.

– Smogao sam snage, iako skrhan od bola, da posjetim mjesto gdje je Srđanov tenk uništen, ali nisam našao ništa – rekao je Dobrisav.

Porodica Đerić je sav bol pretočila u nadu da će doći do posmrtnih ostataka svog sina, kako bi među saborcima na gradskom groblju na Sokocu počivao u miru.

– Nade je bilo i ona nas je održala. Vjerovali smo da postoje dobri ljudi, bar oni koje je moj Đuđa sretao na fudbalskim stadionima, da će javiti dobre vijesti – rekla je Milena i dodala da su saznali da je bio zarobljen, ali da se neko poigrao sa životima te djece. Đerići su podigli sebi spomenike, a između njih se nalazi mermerni krst sa slikom i imenom njihovog “izgubljenog” sina.
Ženidba

Nekoliko dana prije odlaska na ratište Srđan se povjerio roditeljima i rekao da se ženi “čim ovo ludilo stane”. Prije nego što je otišao poklonio je majci ogledalce koje ona i danas čuva uz sve Srđanove stvari.

– Dvije godine nisam mogla da pogledam u njegovu fotografiju, jer nisam htjela ni da pomislim da nema više sjaja u njegovom oku – rekla je majka Milena.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare