Mladi na međureligijskom dijalogu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međureligijsko vijeće /MRV/ BiH i „Katolik rilif servis“ /CRS/, pod pokroviteljstvom američke Amabasade, pokrenuli su novi program za mlade pod nazivom „Animiranje rizične grupe mladih s ciljem doprinosa međureligijskom dijalogu i jačanju civilnog društva“.

U okviru ovog programa danas se u Istočnom Sarajevu održava druga edukativna faza „Iskreno ka zajedničkoj budućnosti“, na kojoj učestvuje 20 mladih iz Goražda, Zenice, Žepča i Nevesinja.

Član grupe „Svi zajedno mladi“ iz Goražda Adil Homoraš rekao je da će se mladi danas upoznati o temama timskog rada, stereotipa i predrasuda, te njihovog prevazilaženja.

Homoraš kaže da predrasuda među mladima ima, ali da ovakve radionice doprinose njihovom zbližavanju. „Znanja i iskustva koja stičemo pomoći će da mladi postanu nosioci promjena i bitne karike za budućnost BiH i njeno bolje sutra“, naglasio je on.

Projekat okuplja mlade srednjoškolce uzrasta od 15 do 18 godina, odnosno srednjoškolce prvih, drugih i trećih razreda, te predstavnika različitih crkava i vjerskih zajednica.

Učesnici programa upoznaće se sa mladima iz drugih vjerskih zajednica, kako iz svog grada, tako i iz drugih, te usvojiti nova znanja i vještine da bi postali aktivni građani društva, nosilaca promjena i promoteri međureligijskog dijaloga u svojim zajednicama i gradovima.

Prva edukativna faza „Predstavimo sebe, upoznajmo druge“ prethodno je održana u Bosanskom Petrovcu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare