Mladen Jevrić pobjednik 25. Sabora guslara na Romaniji

0

SOKOLAC – Član Guslarskog društva „Filip Višnjić“ iz Bijeljine Mladen Jevrić pobjednik je 25. Sabora guslara „Romanijo goro od junaka“, održanog večeras na Sokocu, na kojem je učestvovalo 25 guslara.

Predsjednik Guslarskog društva „Romanija“ sa Sokoca Milovan Radović uručio je pehar pobjedniku u prisustvu više od 300 posjetilaca u Parohijskom domu Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Jevrić je rekao novinarima da mu je ovo prvi pehar koji je osvojio na jednom prestižnom guslarskom takmičenju.

„Uz gusle pjevam od desete godine i pokazalo se da se to sviđa i drugim ljudima, a pehar sa ove revije znači nešto posebno“, naveo je Jevrić.

On je dodao da mu je nastup na Saboru guslara na Romaniji 2007. godine bio prvi javni nastup, a ove godine se izborio da bude najbolji među najboljima.

Specijalni gost na Saboru i ove godine je bio narodni guslar Veljko Đuranović, dvostruki prvak srpskih zemalja.

Dolazak na Romaniju za Đuranovića mnogo znači jer tu, kako je istakao, ima mnogo ljubitelja gusala.

„Ono što nam gusle kažu treba da čuvamo i njegujemo, da poštujemo svoju tradiciju. Nikoga ne ugrožavamo. Ono čime se ponosimo kao Srbi i pamtimo kao narod od Kosova i prije Kosova do današnjih dana mislim da su najbolje gusle zabilježile“, rekao je Đuranović.

Veliku pažnju publike privukla je šesnaestogodišnja Violeta Krajišnik, član Društva „Filip Višljić“ iz Bijeljine, koja je nastupala u revijalnom dijelu.

Ona je, kaže, učenica drugog razreda Srednje muzičke škole u Bijeljini, a ljubav i talenat prema guslama naslijedila je kroz porodičnu tradiciju od djeda i ujaka.

Na Saboru su učestvovali članovi guslarskih društava „Filip Višnjić“ iz Bijeljine i Istočnog Novog Sarajeva, „Gavrilo Princip“ iz Istočnog Starog Grada, „Rade Jamina“ iz Višegrada, „Starina Novak“ sa Pala i domaćin „Romanija“ sa Sokoca.

Sabor je protekao pod sloganom „Ne damo svetinje, sa vama je Romanija“.

Sabor guslara na Sokocu održan je uz podršku grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i sokolačkih privrednika.

Organizatori su Savez guslara Republike Srpske i Guslarsko društvo „Romanija“ iz ovog mjesta, a manifestaciju je otvorio načelnik opštine Milovan Bjelica.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare