Mjesečna proizvodnja 6.000 litara mlijeka, a mogla bi biti 30.000

0

Proizvodnja mlijeka u opštini Pale na mjesečnom nivou trenutno iznosi više od 6.000 litara, iako su kapaciteti mnogo veći, zbog čega u bilećkoj mljekari „Pađeni“ smatraju da bi realno bilo da ona otkupljuje oko 30.000 litara mjesečno sa područja ove opštine, a spremni su da otkupe i sve raspoložive količine iz cijele Republike Srpske.

Načelnik Opštine Pale Boško Jugović razgovarao je juče na Palama sa direktorom „Pađena“ Nenadom Vukojem o modalitetima povećanja proizvodnje i otkupa mlijeka od proizvođača sa ovog područja, uključujući mogućnost proširenja proizvodnje mlijeka nabavkom junica.

Jugović je otvorio mogućnost da opština obezbijedi određene podsticaje za bolje uslove u kojima rade paljanski poljoprivrednici, poput pomoći za nabavku stočne hrane, zakupa zemljišta i slično.

„Ulaskom firme `Pađeni` na područje Pala došlo je do porasta proizvodnje mlijeka. Proizvođači su zainteresovani da zajedno sa nama nađu načine za povećanje te proizvodnje“, rekao je Jugović novinarima.

Prema njegovim riječima, cilj ovog sastanka je analiza dosadašnje saradnje da bi se ostvarili još bolji poslovni rezultati koji bi bili od obostrane koristi i za proizvođače mlijeka i za firmu „Pađeni“.

On je akcenat stavio na proizvođače koji proizvode male količine mlijeka, a privređuju u ruralnim i udaljenim mjestima u opštini Pale.

Jugović je zahvalio Vukoju na ulaganju dodatnih napora na motivaciji mljekara sa sarajevsko-romanijskog područja, navodeći da proizvodnja mlijeka u opštini Pale na mjesečnom nivou trenutno iznosi više od 6.000 litara, iako su kapaciteti mnogo veći.

Vukoje je rekao da je otkup mlijeka na ovom području počeo prije šest mjeseci i da zajedno žele da prošire saradnju u proizvodnji i otkupu jer bi realno bilo da se na području Pala mjesečno otkupljuje oko 30.000 litara mlijeka.

Prema njegovim riječima, „Pađeni“ svakodnevno rade na proširenju mreže dobavljača mlijeka i mljekara je spremna da otkupi sve raspoložive količine sa područja cijele Republike Srpske i ljeti i zimi.

On je potvrdio da prerada mlijeka u mljekari „Pađeni“ bilježi konstantan rast tako da će ova godina biti jedna od najboljih do sada.

Vukoje je dodao da se dnevno sa sarajevsko-romanijskog platoa, uključujući Kalinovik, Zvornik i Rudo, otkupljuje oko 25.000 litara mlijeka za „Pađene“.

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Jelena Mićić rekla je da Ministarstvo ulaže velika sredstva u sektor mljekarstva i izdvaja najveću premiju u regionu koja ove godine iznosi 0,25 feninga po litru za ekstra klasu mlijeka.

Prema njenim riječima, na području opština Rogatica, Sokolac i Han Pijesak proizvodnja mlijeka je udvostručena, pa i utrostručena.

Ona smatra da će današnja posjeta direktora „Pađena“ rezultirati većom proizvodnjom i otkupom mlijeka i na opštini Pale, tim prije jer ova firma redovno i na vrijeme vrši isplatu prema svojim dobavljačima mlijeka.

Mljekara „Pađeni“ je osnovana 1999. godine i početni kapacitet je bio skromnih 130 litara mlijeka na dan proizvedenog sa istog terena.

Ona je danas savremno opremljen pogon koji ima dnevni kapacitet prerade do 50.000 litara svježeg mlijeka, koje se otkupljuje od oko 950 kooperanata sa područja 16 opština Hercegovine, Romanije i Podrinja, navedeno je na sajtu ovog preduzeća.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare