Мјерама заштите и појачаном контролом спријечити нова жаришта заразе свиња

0

ФОЧА – Афричка куга свиња нанијела је Републици Српској директну штету од 25 милиона КМ, а индиректни трошкови су вишеструко већи, те је потребно све учинити да се не понови прошлогодишњи сценарио, рекао је помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде Негослав Лукић.

Лукић је на регионалном састанку са ветеринарима у Фочи истакао да се не може рећи да је вирус афричке куге свиња побијеђен, мада ситуација јесте стабилнија, а са растом температуре расте и бојазан да би се нова жаришта поново могла јавити.

„Имамо случај од прије неколико дана у Бијељини, гд‌је се јавила афричка куга свиња на великој фарми од 1.000 животиња, што показује да је вирус присутан. У општинама Соколац и Пале вирус циркулише код дивље популације, тако да је веома важно успостављати биосигурносне мјере“, указао је Лукић.

Он је напоменуо да у фочанском крају и на подручју цијеле Херцеговине нема великих фарми, али да је за мања породична газдинства важно успоставити дезинфекционе баријере.

Према његовим ријечима, Министарство жели да омогући мањим фармама да и даље држе свиње на традиционалан начин, али под одређеним условима.

„Важно је да свако успостави дезинфекционе баријере, да се ради дератизација и дезинсекција, да имања буду ограђена, како би се спријечио контакт са дивљим свињама“, навео је Лукић.

Он је рекао да је један од кључних проблема нелегалан промет животиња, па ће Министарство пољопривреде са Републичком управом за инспекцијске послове у данима пред празнике појачати контролу промета.

Лукић је подсјетио да су у претходном периоду, када се ситуација у Семберији смиривала, управо нелегалним прометом животиња неодговорни појединци пренијели вирус афричке куга свиња на подручје Херцеговине, и то у Невесиње, Билећу, Гацко и Љубиње.

Према његовим ријечима, животиње морају бити обиљежене, мора се посједовати увјерење о здравственом стању животиња као једини гарант познатог здравственог статуса, а превоз мора бити под надзором ветеринарске организације.

„Уколико животиње нису прописно обиљежене, не посједују увјерење о здравственом стању, значи да се ради о илегалном промету и таква лица биће најстроже санкционисана“, истакао је Лукић.

Он је напоменуо да, у случају избијања неке од заразних болести код домаћих животиња, накнаду штете може остварити само онај пољопривредник који је у систему, што значи да има прописано обиљежену животињу, да је унесена у ветеринарско-информациони систем и да су спроведене све мјере заштите од надлежне ветеринарске организације.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare