Mitropolit Hrizostom: Zahvaljivati stradalnicima za slobodu

0

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je na svečanoj akademiji povodom Dana manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji da će imena boraca upisanih na unutrašnjih zidovima ove svetinje uvijek podsjećati na žrtvu koju su podnijeli i da im za to svakodnevno treba zahvaljivati.

Mitropolit je podsjetio da se danas proslavlja dan osveštanja i otvaranja Manastira i njeguju sjećanja na sve srpske borce koji su svoje živote upisali u Romaniju i Republiku Srpsku, braneći je da bude slobodna kao što je danas.

„Meni je posebno drago da je ovaj manastir posvećen upravo njima, da su njihova imena upisana na zidovima ovog hrama i da ih uvijek mogu čitati, pomoliti se Bogu za njih i zahvaljivati im za ono što oni učinili za nas, da budemo narod slobode i slobodni na svojoj teritoriji“, naveo je mitropolit dabrobosanski.

On je prethodno, povodom 19 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 19 godina od izgradnje Manastira i Dana ovog hrama.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i nastojatelj Manastira Svetog Georgija na ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej uručili su Časni krst – poklon mitropolitu Hrizostomu.

Bjelica je pozdravljajući okupljene u porti hrama istakao da sa Romanije treba da se čuje poruka jedinstva i sloge srpskog naroda, kao što je to bilo 1990. godine kada su predstavnici srpskog naroda iz svih bivših jugoslovenskih republika 11. avgusta 1990. godine stali pod jednu zastavu.

On je podsjetio da je izgradnja crkve na Romaniji počela 1996. godine, da je 2002. godine osveštan hram, a 2005. na današnji dan je blaženopočivši mitropolit Nikolaj crkvu proglasio manastirom prema odluci Svetoga sinoda, na čijim unutrašnjim zivodima su upisana imena 4.000 boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanisjke regije.

„Ovaj hram Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, poznat je u narodu kao Manastir Romanijska Sokolica i zajedno sa Srpskim vojničkim grobljem na Sokocu `Mali Zejtinlik` pečat je Republike Srpske“, rekao je Bjelica novinarima.

On je napomenuo da je 11. avgust – Dan Manastira Svetog Georgija, ušao u kalendar značajnih datuma Mitropolije dabrobosanske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima da se narod Sarajevsko-romanijske regije okupio danas da se pomole za duše, odaju poštu i zahvalnost poginulim saborcima, bez čije žrtve bi situacija na prostoru Romanije i u cijeloj Srpskoj bila drugačija.

„Prostor Romanije ima mitološko značenje i uvijek je vezan za slobodu i organizovanje naroda, od hajduka pa do današnjih dana. Uvijek su kroz istoriju na razne načine branili svoju slobodu, baš kao i u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu“, istakao je Savčić.

On je poručio da je srpski narod odlučan da Republiku Srpsku, koju je stvorio, brani po svaku cijenu, ali i izrazio nadu da je mir pred srpskim narodom i generacijama koje dolaze.

Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac zahvalio je opštini Sokolac koja je u najtežim trenucima za sarajevske Srbe, u danima njihovog egzodusa, sve ih dočekala i obezbijedila mjesto za ukop skoro hiljadu srpskih boraca iz sarajevskih opština u vojničkom spomen-groblju.

Svečana akademija održana je u porti Manastirua u okviru kulturno-duhovnog programa „Tebi goro Romanijo“.

Obilježavanju dana Manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji prisustvovali su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić sa saradnicima, načelnici opština koje pripadaju gradu Istočno Sarajevo, te predstavnici privrednog, društvenog, političkog i kulturnog života Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanje 11. avgusta Dana Manastira na Ravnoj Romaniji nastavljeno je bogatim duhovno-kulturnim programom „Tebi goro Romanijo“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare