Mitropolit Hrizostom: Vratimo se duhu Svetog Vasilija Ostroškog

0

ISTOČNO SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, u Istočnoj Ilidži, Svetu arhijerejsku liturgiju, tokom koje je poručio da pravoslavni vjernici ne treba da se plaše ni trenutnih izazova niti pošasti, nego da se okrenu ka vjeri pravoslavnoj, milosti Božijoj i duhu Svetog Vasilija Ostroškog.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, mitropolit Hrizostom obavio je obred lomljenja slavskog kolača povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog – krsne slave Hrama, nakon čega je blagoslovio vjerni narod.

„Danas proslavljamo čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog koga je Bog na čudesan način proslavio jer je sveto i bogougodno živio“, istakao je mitropolit Hrizostom i dodao de se Sveti Vasilije Ostroški snažno odupirao namjerama pokatoličenja Srba pravoslavaca.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski poručio je da Srbi ne treba da prestanu da se bore za svoju naciju, vjeru i identitet na ovim prostorima, te da pri tome slijede djelo Svetog Vasilija Ostroškog.

Mitropolit Hrizostom naglasio je da se ne treba nikada, pa ni danas, bojati raznih bolesti ili pošasti koje su oduvijek postojale.

„Naš slobodarski duh mora biti i ostati snažan! Sav naš život treba da gledamo u Hristu Bogu, a ne u vlastodršcima“, poručio je mitropolit dabrobosanki.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare