Mitropolit Hrizostom u utorak služi u Manastiru Sokolica

0

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće u utorak, 11. avgusta, Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, povodom sabornog dana ovog hrama.

Prema programu obilježavanja Dana manastira, u skladu sa epidemiološkom situacijom, liturgija će početi u 9.00 časova, a potom će uslijediti litija oko hrama i kratko obraćanje vjernicima predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Istog dana u porti manastira na Ravnoj Romaniji biće održane i 23. „Gospojinske večeri kulture“ uz prikladan program „Tebi, goro Romanijo“, najavljeno je iz sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“, koja je organizator ove manifestacije.

Direktor ove ustanove Irena Šućur rekla je Srni da će ove godine, za razliku od prethodnih kada je pripreman bogat kulturni program, manifestacija biti održana sa malim brojem učesnika u skladu sa mjerama republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije zbog pandemije virusa korona.

Ona je naglasila da će za malobrojne posjetioce biti organizovana prezentacija tradicionalnih jela sarajevsko-romanijskog i glasinačkog kraja i izložba ručne radinosti u objektima lokalne Ustanove za kulturu, u porti manastira.

Šućurova je navela da je ovu izložbu pripemila Sekcija za društvenu aktivnost žena sokolačkog Udruženja građana „Aurora“.

Obilježavanju Dana manastira prisustvovaće i ove godine predstavnici opštine Sokolac i grada Istočno Sarajevo.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji osveštana 2002. godine, a proglašena manastirom tri godine kasnije, u narodu je poznata kao Sokolica.

Na unutrašnjima zidovima ovog hrama upisana su imena 4.000 srpskih boraca, uglavnom poginulih pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, boraca Romanijskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini, te solunskih dobrovoljaca i srpskih hajduka ovog kraja.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare