Mitropolit Hrizostom služio u Hramu u Topliku

0
Mitropolit Hrizostom služio u Hramu u Topliku

ISTOČNO SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je danas u Hramu Svete Angeline Srpske u naselju Toplik, opština Istočno Novo Sarajevo, da Srbi i u 21. vijeku nastavljaju gradnju hramova kao što su to činili njihovi sveti preci.

Vladika Hrizostom je, poslije služenja Svete arhijerejske liturgije povodom obilježavanja krsne slave Hrama Svete Angeline, u izgradnji, obavio lomljenje slavskog kolača.

“Molimo se da nam Bog molitvama prepodobne mati Angeline pomogne, da nas zaštiti, utvrdi u vjeri da budemo i mi kao ona čvrsti i nepokolebljivi i pored svih stradanja i iskušenja kroz koja prolazimo”, istakao je mitropolit u besjedi.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je danas veliki dan za srpski narod, jer je Sveta Božija ugodnica Angelina bila primjer vjere i pobožnosti pravoslavlja i srpstva.

“Molimo se i ovdje da nas Sveta Angelina zaštiti pred Bogom i moli za vas koji ste počeli da gradite ovaj hram u njenu spomen, a u slavu Božiju”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je naglasio da nikada nije dosta hramova i crkava, jer je to mjesto gdje sa Bogom razgovaramo i međusobno se susrećemo kao jedna porodica.

Prema njegovim riječima, težak život mati Angeline je primjer za nas kako je teško biti Hrišćanin i Srbin u 15. vijeku, tako je teško i mučno živjeti i biti Srbin u 21. vijeku.

“Iz njenog primjera mi možemo izvući puno toga. Ako smo sa Bogom, onda ćemo izdržati sva iskušenja kao i ona i naslijediti, ne samo zemaljsko, za koje se borimo, nego i nebesko carstvo”, istakao je mitropolit Hrizostom.

Vladika Hrizostom je poslao poruku vjernicima da istraju u gradnji ovog hrama i naglasio da je gradnja hrama veliki blagoslov i prilika da se svi ugrade u njega svojim prilozima, koliko ko može.

On je podsjetio da je Sveta Angelina Srpska prihvaćena kao srpska majka zato što je bila sa narodom, podnosila sva stradanja i starala se o njemu tokom mukotrpnog života, pošto je preživjela smrt supruga i troje djece.

“Ona je bila despotica srpska, supruga Svetog Stefana, slijepog despota, sina Đurđa Brankovića, a za svetitelje proglašeni su i njen suprug Sveti Stefan, kao i njihova dva sina – Sveti Jovan i Sveti Maksim mitropolit”, podsjetio je on.

Mati Angelina je sa svojim sinom Maksimom mitropolitom podigla manastir Krušedol, a prije toga Manastir Sretenje.

Ona se nakon svega posvetila Bogu i zamonašila.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je Srni da je mjesna zajednica Toplik-Tilava mjesto odakle ljudi ne odlaze, imaju vjeru u svoj rad i doveli su do toga da gradnja hrama Svete Angeline Srpske iz godine u godinu napreduje i izgleda ljepše.

Ćosić je istakao da će, prema procjenama opštinske uprave, hram biti u potpunosti završen 2020. godine.

Prema njegovim riječima, zajedničkim radom i sredstvima prošle godine je hram pokriven, a ove godine će se raditi stolarija.

Ćosić je naglasio da opštinska uprava svake godine ulaže sredstva u ovu mjesnu zajednicu, u proširenje putne mreže i rasvjetu i dodao da su juče završeni radovi na rekonstrukciji 172 metara saobraćajnice.

“Cilj nam je da ova dva naselja Tilava i Toplik povežemo dobrom komunikacijom”, istakao je on i podsjetio da je na području ove mjesne zajednice u selu Tvrdimići izgrađen lovački dom, te da se sada gradi amfiteatar “Beli vuk”.

Ćosić je napomenuo da se uz složan rad stanovnika, podršku opštinskih vlasti i svih nivoa vlasti, gradi hram koji će kada se završi biti na ponos svih.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je ovo još jedan lijep događaj u gradu koji je okupio veliki broj vjernika.

Lučić je izrazio nadu da će u narednom periodu biti pronađeno još više sredstava i ljubavi da se hram završi, jer je ova svetinja nešto čime mogu da se ponose dobri domaćini Tilave i Toplika.

Temelji ovog hrama osveštani su 2012. godine, a Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Ranko Bilinac. Kum crkve u Tilavi tada je bio Petar Maunaga, a zemljište za gradnju hrama darovali su Sava Škrba i njegov stric Mirko.

Među brojnim vjernicima liturgiji su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments