Vračević: Naplatu dugovanja tražićemo sudskim putem

0
Vračević: Naplatu dugovanja tražićemo sudskim putem

ZVORNIK – Javno preduzeće “Regionalna deponija” Zvornik sudskim putem će tražiti naplatu dugovanja od komunalnih preduzeća koja na ovu deponiju odlažu otpad iz devet opština Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, potvrdio je danas Srni direktor ovog preduzeća Aleksandar Vračević.

Vračević je rekao da je ova mjera neophodna kako bi “Regionalna deponija” mogla da servisira svoje obaveze i redovno otplaćuje dugovanja Svjetskoj banci, čijim je kreditom izgrađena.

On je naglasio da je vrlo pozitivna saradnja sa preduzećima koja otkupljuju sekundarne sirovine, čime se obezbjeđuju dodatna sredstva za funkcionisanje “Regionalne deponije”, koja je smještena na lokalitetu Crni vrh kod Zvornika.

Vračević je istakao da je odluku o sudskom potraživanju obaveza donio Nadzorni odbor i Skupština povjerilaca preduzeća.

“Problem sa naplatom potraživanja u velikoj mjeri utiče negativno na tekuće poslovanje, kao i na realizaciju razvojnih projekata”, rekao je Vračević i dodao da je procenat naplate naglo opao od februara.

On je istakao da zbog slabog priliva novca preduzeće nije u stanju da izvrši uplatu dospjele rate i dodao da je zbog ovakve situacije pod upitnikom i isplata dospjelih obaveza prema dobavljačima i radnicima, koje su već na nivou od oko 70.000 KM, iako su na kraju 2017. godine bile na nuli.

“Ukupne obaveze komunalnih preduzeća sa teritorija opština koje su osnovale `Regionalnu deponiju` iznose 503.000 KM”, rekao je Vračević i podsjetio da su pokrenuti sudski postupci za naplatu sredstava protiv tri komunalna preduzeća.

On je ocijenio da bi naplatom ovih sredstava u cijelosti mogla da bude izmirena rata kredita, kao i poslovna stabilnost ovog preduzeća do kraja godine.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija sa dugovanjima i ranije se jednom desila, ali nije pokrenut sudski postupak za naplatu jer je tada rata kredita prema Svjetskoj banci plaćena skidanjem novca sa računa opština osnivača deponije.

Vračević je pojasnio da se, prema ugovoru, novac automatski skida sa računa opština osnivača ovog preduzeća ako komunalna preduzeća iz tih opština ne izmire obaveze prema “Regionalnoj deponiji”, čime na kratko skidaju obavezu sa sebe.

On je naglasio da je pozitivan primjer opština Živinice, koja nije bila dio projekta osnivanja deponije, ali je sama zatražila saradnju sa “Regionalnom deponijom” i redovno izmiruje prispjele obaveze.

Vračević je podsjetio da je preduzeće “Regionalna deponija” učestvovalo na javnom pozivu Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske za sufinansiranje “Projekta nabavke opreme za tretman ambalažnog otpada”, te da je Fond sufinansirao kupovinu kombinovane radne mašine sa 70 odsto, odnosno sa 30.000 KM, čija je nabavka već realizovana.

“U saradnji sa ovim fondom u toku realizacija projekta ‘Izgradnja objekta i nabavka opreme za izgradnju reciklažnog dvorišta’ u ovoj deponiji”, rekao je Vračević i dodao da će njegovom primjenom biti podignut procenat izdvojenih sekundarnih sirovina.

On je ocijenio da je “Regionalna deponija”, zahvaljujući preduzeću, koje redovno plaća izdvajanje sekundarnih sirovina, kao i preduzećima koja dovoze otpad sa drugih opština, a nisu njeni osnivači, pozitivno poslovala u 2017. godini, a i sada omogućuju njeno funkcionisanje.

“Da nema te saradnje sa ovim preduzećima bilo bi nemoguće servisirati tekuće i druge obaveze”, rekao je Vračević.

On je zahvalio Akcionarskom društvu “Vodovod i komunalije” iz Zvornika koje, bez obzira na velika dugovanja, ima određenu dinamiku u servisiranju svojih obaveza što i “Regionalnoj deponiji” daje mogućnost da planski realizuje svoje obaveze.

Javno preduzeće “Regionalna deponija”, čiji su osnivači grad Zvornik, te opštine Milići, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Osmaci i Šekovići iz Republike Srpske, te Kalesija i Sapna iz Federacije BiH, urađena je kreditnim sredstvima Svjetske banke u iznosu od oko pet miliona dolara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments