Mitropolit Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju

0
Mitropolit Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju

VIŠEGRAD – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je, na Bogojavljenje, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Mitropolit Hrizostom je u prigodnoj besjedi rekao da se danas ispunjava ono što su proroci u Starom zavjetu nagovještavali, da će se Bog javiti u tijelu i da će se javiti Sveta Trojica – Otac, Sin i Duh Sveti.

„Sveti Jovan Krstitelj koji je vršitelj tajni čudi se i pita Gospoda, zar ti ne treba mene da krstiš, a on mu kaže ostavi to sada da ispunimo ono što treba da ispunimo, a to je tajna Božije dobrote. Danas sam Bogočovjek, Isus Hristos. Dolazi kao sluga, uzima grijehe na sebe u mnoštvu naroda i krštava se u rijeci“, istakao je mitropolit dabrobosanski.

Prema njegovim riječima, Gospod je došao ne samo da spasi čovjeka, već je došao da spasi cijelu tvorevinu svoju koja je stenjala pod teretom sagrešenja, jer je bila odvojena od Boga.

„To je za nas najveći praznik, jer ne osvećujemo samo vodu, nego i prirode voda, a voda je svuda i u nama i oko nas“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On kaže da je danas veliki praznik, kada Gospod čini i obnavlja ono što je čovjek svojim grijehom bio unazadio, a zato Sveti Jovan Krstitelj kaže pokajte se, jer je pokajanje promjena načina razmišljanja.

„Neka Gospod danas dođe na nas i osveti nas, a na rijeci Drini da Bog da blagoslov, kako nama, tako cijelom svijetu, jer mi smo nasljeđe Božije“, istakao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nakon Svete liturgije i osveštanja bogojavljenske vodice iz hrama je krenula litija prema višegradskoj ćupriji, gdje će biti održano plivanje za časni krst.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onom koji prvi stigne do Časnog krsta mitropolit Hrizostom i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević uručiće nagrade koje su obezbijedili organizatori.

Organizatori obilježavanja Bogojavljenja su Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad, uz podršku opštine i preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments