Mitropolit Hrizostom služio prvi put u hramu u Sokolovićima

0

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas prvi put Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Sokolovićima kod Sokoca na praznik Vozdviženje Časnog krsta – Krstovdan, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Mitropolit Hrizostom je, obraćajući se vjernicima, rekao da se danas proslavlja, prije svega raspeti na krstu Hristos Gospod, a potom i njegov Časni krst koji se proslavi u gradu Jerusalimu.

Gospodin Hrizostom je besjedio o načinu stradanja Gospoda Isusa Hrista, koji je razapet na krst koji je do tada bio znak prokletstva i sramote i pronalasku Časnog krsta koji je postao simbol pobjede.

Sveti car Konstantin je, kako je naveo Hrizostom, odlučio da na svako rimsko obilježje stavi Krst Gospodnji i time pobijedio sve svoje neprijatelje i uspostavio moćno Rimsko carstvo i hrišćanstvo je kao bogočovječanstvo postalo smisao postojanja.

On je naglasio da je car Konstatin nakon uspostavljanja svoje vlasti poslao svoju majku pobožnu hrišćanku Jelenu da u Jerusalimu potraži Časni krst Gospodnji na kome je Isus razapet.

“I upravo se to i desilo 326. godine. Sveta carica Jelena je pronašla Časni krst Gospodnji i od tada je krst Gospodnji vozdignut, podignut na jednu stijenu u gradu Jerusalimu na Golgoti i od tada se slavi ovaj praznik vozdviženja Časnog krsta Gospodnjega”, istakao je mitropolit dabrobosanski.

Od tada do danas se, kako je rekao, slavi Krst Gospodnji, radi poštovanja i pokoljenja svih vjernika do dana današnjega i on je simbol ne samo stradanja već i pobjede.

“Gospod je i svakom od nas dao krst koji može da nosi čovjek”, istakao je Hrizostom.

On je dodao da nositi Krst Gospodnji znači nositi svoj Blagoslov koji nam je Bog dao, kao što je dao blagoslov Krst Gospodnji da čovjek bude otac, majka ili službenik u pravom smislu.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija nalazi se u centru mjesne zajednice Sokolovići, ispod planine Devetak, udaljena od Sokoca 15 kilometara.

Hram je sagrađen 1982/83, a osveštan 1984. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments