Mitropolit Hrizostom osveštao crkvu na Jasiku

0
Mitropolit Hrizostom osveštao crkvu na Jasiku

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas Crkvu Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Jasik, opština Sokolac, u prisustvo mnogobrojnih vjernika.

Mitropolit Hrizostom je nakon svečanog čina osveštanja hrama i ikona služio prvu Svetu arhijerejsku liturgiju nakon ustoličenja na tron Mitropolije dabrobosanske, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

„Kad jedan hram podgnemo i osveštamo onda smo jedan dio zemlje odredili da bude žrtvenik Gospodu i od danas će se ovdje služiti sveta liturgija, prinositi beskrvna žrtva za spasenje svakog čovjeka i ne samo čovjeka nego čitave tvorevine Božije. Crkva je ukras svijeta, pa neka tako i bude“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je pozdravio vjernike i zahvalio porodici Pandurević, koja je zajedno sa ostalim vjernicima doprinijela gradnji hrama.

Privatni preduzetnik i ktitor crkve Mirko Pandurević danas je podijelio radost sa svojom porodicom, prijateljima i vjenim narodom zbog kumstva Crkvi Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u svom rodnom selu Jasik.

„Ovo je moj srećan dan i izražavam veliko zadovoljstvo što je izgrađen hram, što je danas osveštan i što je to učinio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, te što sam kumovao hramu i proglašen ktitorom“, rekao je Pandurević.

On je izrazio nadu da se tako osjećaju i svi vjernici i njegovi prijatelji koji su se danas okupili da daju svoj doprinos i Bogu se pomole za svako dobro, mir i sreću.

Najstariji mještanin Jasika osamdesetjednogodišnji Miloš Pandurević kaže da je osveštanje crkve poseban dan, ne samo za osam mještana, koliko ih danas živi u selu, nego i za šire područje sa koga će dolaziti vjernici na molitvu.

„Prije rata je u selu živjelo oko 150 ljudi, ali i danas mnogi povremeno dolaze. Lijepo je imati crkvu u selu i asfaltni put, ali smo zakasnili“, kaže najstariji Pandurević.

On je uvjeren je da je sve ovo trebalo uraditi i prije 50 godina, da bi se familije Pandurevića i Kanostrevca zajedno sa svojim komšijama, zadržali na tom prostoru.

Osveštanju crkve na Jasiku prisustvovali su predstavnici političkog, društvenog i privrednog života opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare