Miris starih jela na ćupriji

0

VIŠEGRAD – Na mostu Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu danas je održana Turistička manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“ na kojoj je učestvovalo oko dvadeset izlagača prehrambenih proizvoda, narodnih rukotvorina i proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Otvarajući prvu manifestaciju ove vrste u Višegradu, direktor Turističke organizacije ovog grada Olivera Todorović naglasila je da u istoriji ove stare građevine, kojoj se vijekovima divne oni koji je prvi i po ko zna koji put vide, na njenim leđima se nije okupio veći broj čarobnjaka u spremanju raznovrsnih jela, pečenju peciva, pripremanju riblje čorbe, neumornih pletisanki, tkalja i vezilja, kao onih koje se pominju i u narodnim pjesmama.

„Izlagači su nam dočarali dah stare domaće kuhinje gdje se hljeb pekao pod pekom a pita pod sačom, prisjetili smo se slika starih ambara i salaša na čijim zidovima su visile osušene kruške, jabuke i oskoruše a stari sanduci mirisali na kolače od šljiva i pekmeza koje su djeca jela samo o velikim pravoslavnim praznicima“, rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da je ćuprija danas najljepša pozornica zdrave hrane i kućne radinosti u svijetu.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da je i ova manifestacija jedna od onih koji na specifičan način promovišu ovaj grad i njegovu okolinu, kao i tradiciju i običaje naroda koji živi u slivu rijeke Drine.

„Na ovakav način stariji prenose svoje znanje kulunarskih sposobnosti, narodnog veza i kućne radinosti na generacije koje dolaze, čuvajući duh naroda sa ovih prostora“, rekao je Popović.

Na manifestaciji su učestovali predstavnici opština iz Foče, Rudog, Istočnog Sarajeva, Pala, Zvornika, LJubovije i Priboja a najviše izlagača bilo je iz višegradske opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments