Miovčić: Povećan pritisak na zdravstveni sistem

0
istocno

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Istočnog Sarajeva situacija sa brojem oboljelih od virusa korona je ozbiljna, povećan je pritisak na zdravstveni sistem, ali on nije ugrožen, izjavio je Srni rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Vlado Miovčić.

On je naglasio da kapaciteti kojima raspolažu zdravstvene ustanove na ovom području još nisu prevaziđeni.

Miovčić je naveo da je najveći pritisak na Dom zdravlja Istočno Sarajevo, koji pokriva područje dvije opštine – Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, gdje su visoki procenti oboljelih na osnovu uzetih uzoraka.

Prema njegovim riječima, jedina opština sa područja Istočnog Sarajeva u kojoj nisu evidentirani pozitivni na vurus korona je opština Istočni Stari Grad, ali mali broj je i uzetih uzoraka sa područja te lokalne zajednice od početka epidemije.

Napominjući da se stalno povećava broj zaraženih virusom korona, Miovčić je apelovao na stanovnike lokalne zajednice da se pridržavaju preventivnih mjera.

Miovčić je rekao da se redovno vrši testiranje zdravstvenih radnika, bez obzira da li imaju simptome.

Prema njegovim riječima, od kraja maja do 16. juna na području koje pokriva ovaj regionalni centar nije bilo oboljelih, a do tada je bilo samo 16 slučajeva.

„Istovremeno je došlo do popuštanja mjera i stvorila se slika kao da je virus iza nas, da je epidemija pobijeđena. Međutim, postojala su upozorenja stručnjaka da je virus i dalje prisutan, te da je pitanja dana kada ćemo imati veći broj oboljelih“, rekao je Miovčić, dodajući da nepoštovanje mjera i dalje vide kao kao jedan od razloga povećanog broja oboljelih.

On je naveo da je juče na regiji koju pokriva navedeni centar, uzeto 97 uzoraka za testiranje na virus korona, te da je riječ je o 74 nova i 23 kontrolna uzorka.

Od navedena 74 nova uzorka za testiranje, obrađen je 51 uzorak od kojih je 16 lica pozitivno na korona virus – šest osoba sa područja koje pokriva Dom zdravlja Istočno Sarajevo, po tri u opštinama Pale i Rogatica i po dvije u opštinama Han Pijesak i Sokolac.

On je dodao da se očekuju rezultati za preostalih 14 kontrolnih i 23 nova uzorka za testiranje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare