Miodragu Lazareviću „Zlatna sova“ za roman „Buncanje“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnik iz Srbije Miodrag Lazarević je, na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman, osvojio književnu nagradu „Zlatna sova“ za ovu godinu za roman „Buncanje“.
Drugo mjesto pripalo je Draganu Tepavčeviću, koji živi u Australiji, za roman „Grad za nezbrinutu djecu“, a treće mjesto Saši Kneževiću sa Pala za roman „U sjećanju na zaborav“.

U žiriju za dodjelu nagrade bili su Sanja Macura, predsjednik, i članovi Duško Pevulja i Mirko Vuković.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović rekao je da su dodjelom ovih nagrada obilježene i 23 godine rada Zavoda, istakavši da je Zavod već počeo pripreme za objavljivanje ova tri romana, koji su nagrađeni i novčano, i to za prvo mjesto 7.000 KM, drugo 2.000 KM i treće 1.000 maraka.

On je naglasio da će zeinteresovni već na Banjalučkom sajmu knjiga imati priliku da čitaju ove romane.

„Zlatna sova` je utemeljena prije tri godine na ponos Zavoda i svega onoga što smo radili, jer ovo je najvrednija nagrada u Republici Srpskoj, pa i u regionu za jedan roman“, rekao je Ristović.

On je naveo da su se na ovaj konkurs mogli prijaviti svi koji stvaraju i pišu na srpskom jeziku, ma gdje živjeli, te dodao da će i u narednom periodu biti dodjeljivane ove nagrade, ali će sigurno vrednovati i ostale žanrove.

Pobjednik „Zlatne sove“ Miodrag Lazarević naglasio je da je „Buncanje“ nastajalo godinama jer je to knjiga „toka misli“.

„Dugo sam radio na ovom romanu i mogao je da se objavi i ranije, ali mi je drago što je pobijedio na ovom konkursu“, rekao je Lazarević, dodavši da je ovo autobiografsko djelo jer je u romanu opisao svoj život u Internatu od djetinjsatva do završetka srednje škole.

On kaže da će možda da nastavi roman „Buncanje“ i napisati drugi dio od studentskih dana, služenje vojske i svoj život u tom periodu.

Član žirija Mirko Vuković, književnik i književni kritičar, istakao je da je „Buncanje“ izuzetan roman koji je napisan u duhu i tradiciji romana toka svijesti.

„Ovaj roman je zapravo jedna književna, literalna operacija na otvorenom mozgu. Pisac do kraja razgolićuje svog glavnog junaka adolescenta koji spoznaje najveće tajne i istine. To je dijete koje je razlučeno od porodice i odvedeno u neku planinsku palanku i tamo na taj nasuroviji način spoznaje život“, istakao je Vuković, dodavši da „to nije život uživo, nego život naživo“.

Predsjednik žirija Sanja Macura naglasila je da su od 61 pristiglog rukopisa na konkurs „Zlatna sova“ odmah eliminisana dva, dodavši da ih je ostalo 59, te da su tri ušla u uži izbor koji su se nametnuli svojim specifičnostima i kvalitetom.

„Među njima je odlučivala nijansa koji će roman dobiti prvu nagradu“, istakla je Macura, dodavši da nagrađeni roman „Buncanje“ na specifičan način tretira pitanje internatskog života i prepun je takvih vrsta misli i samopreispitivanja i životnih istina koje proizilaze iz dubokog premišljanja.

Prema njenim riječima, vidi se da je ovaj roman proživljen i da je autor pisao o vlastitom iskustvu.

Macura je naglasila da su romani veoma čitljivi i tematski povezani, jer dva pišu o brizi o djeci koja nemaju roditeljsko staranje, a dva pišu o ratu u Sarajevu predratnim i poratnim decenijama.

„Imamo dvije teme u tri romana, a sva tri romana pišu o ljubavi“, naglasila je Macura, dodavši da je posebno roman Dragana Tepavčevića taj koji se bavi pitanjem mogućnosti praštanja tuđeg i sopstvenog grijeha i „da li je sve onako kako mislimo da jeste“.

Trećeplasirani Saša Knežević rekao je da je „želio da ovim romanom poruči da, nakon 20 godina od završetka rata u BiH, prestanemo da se svađamo i ratujemo sa gradom /Sarajevom/ iz koga smo izašli“, te dodao da piše o svom zavičaju bez nekih pretjeranih emocija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare