Ministarstvo razmatra mogućnost rješavanja pitanja otplate rata

0

Univerzitet u Istočnom Sarajevu obavijestio je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da nije u mogućnosti da izmiruje rate kredita za finansiranje izgradnje dva nova objekta studentskog doma na Palama, zbog čega se razmatra način rješavanja ovog pitanja.


Iz Ministarstva prosvjete i kulture podsjećaju da je Odluku o kreditnom zaduženju od 12 miliona KM za finansiranje izgradnje dva nova objekta studentskog doma na Palama za smještaj 600 studenata donio Upravni odbor Univerziteta u Istočnom Sarajevu 27. decembra 2013. godine.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske stalnim ulaganjem nastoji da obezbijedi adekvatne uslove za studiranje svim studentima u Republici, a da je Vlada u prethodnom periodu izdvojila više od 14 miliona KM za izgradnju novih i obnovu postojećih ustanova studentskog standarda.

U toku je izgradnja Paviljona četiri Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci u kojem je planiran smještaj za 280 studenata, a sredstva za izgradnju od 6,2 miliona KM Vlada je obezbijedila iz kreditnih sredstava.

U toku je i druga faza izgradnje Studentskog doma u Foči u kojem je planiran smještaj za 360 studenata.

U prvoj fazi ovog projekta su izvedeni grubi građevinski radovi, za šta je iz Razvojnog programa Republike Srpske obezbijeđeno dva miliona KM.

Iz austrijskog kredita – faza dva A obezbijeđeno je 2,3 miliona evra za završetak Studentskog doma u Foči sa okolnim uređenjem, poslije čega će uslijediti opremanje ovog doma.

Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu juče je pozvao nadležne institucije Republike Srpske da u narednih sedam dana riješe pitanje kreditnog zaduženja ovog univerziteta za novi studentski dom na Palama i proceduru opremanja ovog objekta.

Sa jučerašnje sjednice Studentskog parlamenta poručeno je da će, u suprotnom, studenti svih fakulteta krenuti u proteste i blokadu nastave.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare