Ministarstvo nema zakonsku mogućnost da riješi problem radnika

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske nema zakonsku mogućnost da riješi problem radnika preduzeća “Energoinvest – Rasklopna oprema” iz Istočnog Sarajeva, koji nisu naplatili svoja potraživanja, jer nisu ni tužili preduzeće.

Odgovarajući na otvoreno pismo upućeno Vladi i drugim institucijama Srpske, u kojem radnici traže da se preispita zakonitost raspodjele tri miliona maraka predviđenih za njihova potraživanja, iz resornog Ministarstva podsjećaju da je riječ o privatnom preduzeću.

“S obzirom da su namjere novog vlasnika imovine RAOP-a usmjerene na pokretanje proizvodnje i stvaranje regionalnog remontnog centra, prema uvjeravanjima koja smo dobili od novog vlasnika, svi radnici RAOP-a imaće prioritet prilikom zapošljavanja”, ističe se u saopštenju iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da je “Energoinvest – Rasklopna oprema”, nekadašnje strateško preduzeće, koje je 2006. godine privatizovano od preduzeća “Jugotrejd” Beograd, kupovinom paketa od 64 odsto akcija državnog kapitala.

Zbog negativnog poslovnog rezultata, te velikih potraživanja od Poreske uprave i povjerilaca, pokrenuti su izvršni postupci njihove naplate kroz postupke naplate, koji su se vodili pri mjesno nadležnom sudu i Poreskoj upravi.

Poreska uprava je kroz licitaciju pokretne imovine RAOP-a vršila naplatu svojih potraživanja, navodi se u saopštenju.

Iako se radilo o privatnom preduzeću, Ministarstvo industrije,energetike i rudarstva je, od početka, bilo aktivno uključeno u aktivnosti u vezi sa iznalaženjem rješenja za očuvanje proizvodnje, a samim tim i radnih mjesta u ovom preduzeću.

S tim u vezi, pronađen je strateški partner koji je kupio imovinu preduzeća, koja je ponuđena na licitacijama u izvršnom postupku koji su pokrenuli sud i Poreska uprava, podsjeća se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments