Miljani Orašanin pripalo „Pjesničko uzdarje radoslavnica“

0

Nagrada „Pjesničko uzdarje radoslavnica“ na pjesničkom konkursu, raspisanom u okviru manifestacije 14. međunarodni festival poezije za djecu i mlade, pripala je Miljani Orašanin, učeniku četvrtog razreda Gimnazije Pale.
Književnik Dara Sekulić rekla je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da se ova nagrada dodjeljuje pjesnicima od 18 do 30 godina, da Miljana Orašanin piše poeziju od najranijih godina, te da je „poezija jedini put njene mladosti i ljubavi – put kojim hodi i vrijeme s kojim se uporno bori“.

Prvu nagradu za najbolju pjesmu u kategoriji od prvog do petog razreda dobila je Ana Kocić, učenik trećeg razreda Osnovne škole /OŠ/ „Stefan Nemanja“ iz Niša, a u kategoriji učenika od šestog do devetog razreda prvu nagradu dobila je Ema Stanojević, učenik osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ Kladovo.

Sekulićeva je navela da je u kategoriji srednjoškolaca prva nagrada dodijeljena Nikoli Kraljeviću, učeniku drugog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja, koji je „napisao poemu dječački, mladićki, filozofski i pjesnički“.

Ona je navela da je žiri teško odlučio koga da nagradi na ovom konkursu na koji je pristiglo oko 600 radova, „izuzetno dobrih, ispisanih srcem“.

Prema njenim riječima, u tim radovima se vidi da djeca nisu na margini, već u samoj žiži zbivanja, a u njihovim radovima nađe se mnogo pobune protiv rata, nepravde, gladi, jezive mržnje među ljudima, protiv žrtava, nepravde.

Umjetnički direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić rekao je da je „Forum teatar“ i ove godine organizator 14. međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade, te da je manifestacija pod nazivom „Poezija u bašti sljezove boje“ posvećena 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

Mitrić je naveo da će se manifestacija i dodjela nagrada održati 15. i 16 decembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

On je naglasio da će na 14. međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade učestvovati pjesnici iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

„Manifestacija 14. međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade i konkurs posvećeni su Branku Ćopiću, koji djecu podstiče da razmišljaju o svom djetinjstvu i kretivno stvaraju“, rekao je Mitrić.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Dejan Kerleta istakao je da Zavod svake godine podržava ovu manifestaciju, kao i da će nagrađeni radovi biti objavljeni u zajedničkoj zbirci dječijih radova.

Kerleta je napomenuo da je Zavod i ove godine izdao mnogo naslova za djecu i mlade, te da planira da to nastavi i u narednom periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare