Milićki džudisti 10 godina na sportskoj sceni

0

MILIĆI – Predsjednik DŽudo kluba „Milići“ Milan Savić rekao je danas da ovaj klub veoma uspješno djeluje već 10 godina i ostvaruje zavidne rezultate, ali da zbog epidemiološke situacije nisu posebno obilježili ovaj značajan jubilej.

„U ovom malom sportskom kolektivu prisjetili smo se teškog početka, kada je trebalo obezbijediti sredstva za funkcionisanje Kluba i adekvatan prostor u kome će da treniraju. Danas su srećni što su uspjeli da stanu na svoje noge“, izjavio je Savić za Srnu.

Savić, koji je i trener ovog kluba, rekao je da je u DŽudo klubu „Milići“ u proteklih 10 godina treniralo oko 200 članova od tri do 40 godina, te da nije lako nabrojati sve medalje i uspjehe Kluba.

Iza sebe imaju 557 osvojenih medalja, od kojih 146 zlatnih, 155 srebrnih i 256 bronzanih. Na Balkanskom prvenstvu osvojena je bronza, Prvenstvu Republike Srpske 18 zlatnih medalja, 15 srebrnih i 30 bronzanih. Na Prvenstvu BiH četiri zlata, 13 srebrnih odličja i 18 bronzanih, zbog čega su ponosni.

„Trenutno imamo 20 jakih i upornih džudista spremnih za osvajanje novih medalja. Ostali smo na tom broju zbog smjene generacija – mnogo omladine je otišlo na studije, neki tražeći posao, tako da je Klub ograničen na članstvo iz osnovne i srednje škole“, izjavio je Savić.

On je dodao da je u prošloj godini, zbog epidemije virusa korona, bilo mnogo problema.

Redukovana su takmičenja, došlo je i do osipanja članstva, mada su džudo savezi Republike Srpske i BiH održali prvenstva, jedan dio na početku godine, a drugi u oktobru i novembru prošle godine.

Bez obzira na težak period, DŽudo klub „Milići“ je u 2020. godini ostvario odlične rezultate.

„Srđan Savić postao je trostruki prvak Republike Srpske u tri različite starosne kategorije, u seniorskoj je osvojio prvu zlatnu medalju za Klub u toj kategoriji, bio je prvak Srpske u mlađim seniorima do 23 godine i prvak u juniorima“, izjavio je Savić.

Balkansku medalju je 2019. godine osvojio Ognjen Dukić, trostruki prvak Republike Srpske bio je Radovan Savić, dvostruki prvak BiH Veselin Vasiljević, a prvak BiH bio je i Vladimir Savić. Među ženama odlične džudistkinje Kluba koje su ostvarile zapažene rezultate su prvak BiH Jelena Đokić, a nekoliko puta je bila prvak Republike Srpske za žene i Tijana Sušić.

Zaslužni za opstanak Kluba i medalje u proteklih 10 godina su i Srđan Savić, Davor Milanović, Bojan Marković, Milena Dragičević, Stefan Savić, Aleksandra Mišić, Stefan Đokić, Igor Vidović i drugi.

Trener milićkih džudista Milan Savić kaže da o uspjesima Kluba govore rezultati i medalje.

„Naša je obaveza da radimo bolje i kvalitetnije. Bez obzira na epidemiološku situaciju, uz poštovanje svih mjera, treniramo tri do pet puta sedmično, zavisno od starosnih kategorija. Uslovi u kojima radimo su relativno dobri“, dodao je Savić.

On je zahvalio svima koji su pomogli opstanak i razvoj Kluba, a to su opština Milići, Sportsko društvo „Milići“, Kompanija „Boksit“, Osiguravajuće društvo „Drina osguranje“ i ostalim prijateljima Kluba, a oni su mnogobrojni.

Savić je pozvao sve koji žele da nauče „nježne vještine sporta iz kojeg su izbačeni svi udarci, odnosno pokreti i tehnike koji mogu da naškode takmičaru i njegovom zdravlju“, da im se pridruže jer je sport najbolji promoter jednog mjesta.

DŽudo, što u prevodu znači „blagi put“ ili „nježna vještina“, jeste olimpijski sport.

Šezdesetih godina prošlog vijeka postao je olimpijski sport na Olimpijadi u Tokiju. Na Olimpijske igre uvršten je 1964. godine za muškarce, a 1992. i za žene. Statistike pokazuju da se džudom u svijetu aktivno bavi 40.000.000 ljudi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare