Milankine dekoracije krase mnoge domove

0

MILIĆI – Milanka Mica Čonjić iz Milića, nezaposlena majka dvoje djece, izrađuje slavska sita, božićne ukrase i druge predmete koji danas krase mnoge domove, a, pošto pravi i dekoracije za rođendane, svadbe i razne posebne prilike, ima kupaca koji žele da im ona dekoriše slavlja po svom nahođenju.

Tridesetsedmogodišnjoj Milanki u izradi ovih predmeta pridružili su se i djeca šestogodišnja Helena i desetogodišnji Viktor, a povremeno joj pomaže i suprug Slaviša /41/, koji je zaposlen.

Ovim je počela da se bavi iz hobija kada je, prije nekoliko godina, ostala bez posla. Stvara u svom malom carstvu – radionici veličine tri sa tri metra.

„Ovim sam počela da se bavim sasvim slučajno kada je moja kćerka prije pet godina kupila šnalicu za kosu sa satenskom mašnom koja je koštala mnogo i nisam mogla da vjerujem. Uzela sam šnalu, skinula mašnu i vidjela da je samo zalijepljena lijepkom, a kvalitet ne bih ni komentarisala“, priča ona Srni.

Prvo je počela sa platnom i pištoljem za plastiku, kao osnovnim sredstvom, a onda je proširila posao i nabavila mašinu za stiropor kojom siječe slova za rođendanske proslave.

„Imam mnogo narudžbina za rođendane, roditelji hoće da im sobu ukrašava ime slavljenika pravljeno od stiropora. Naručuju i torte koje pravim“, navodi Milanka.

Ona je posebno zaokupljena poslom pred Božić, kada radi dekoracije od pšenice.

„Sve je naših ruku djelo. Djeca su ranije prikupila šišarike, žir, grančice, orahe, kukuruz i pšenicu. Držim se tradicije, kao što su nekada radile naše bake, stavljam pšenicu po vjerovanju da budeš pun kao zrno pšenice, a kukuruz da rodi ljetina i, naravno, badnjak, koji svakom domu donosi sreću“, ističe Milanka.

Ona kaže da priprema traje danima dok pšenica izraste, dok napravi mašne, a onda je sve lakše jer inspiracije ne nedostaje ni njoj niti djeci.

Jednu dekoraciju može da uradi za sat vremena zbog pažljivog lijepljenja, da ne bi došlo do greške, a djeca su tu najveći kritičari jer primijete i najmanji končić ako nije dobro pričvršćen.

Za Božić mušterije najčešće naručuju korpice, šešire i ikebane, a cijena im je od sedam do 10 KM. S obzirom na epidemiološku situaciju, Milanka vjeruje da je ovo „solidna“ cijena.

„Svake godine pred Božić na mojoj `Fejsbuk` stranici `Mica Žugić` objavim ponudu, a, ako ne rasprodam tim putem, onda ću, kao i svake godine, proizvode izložiti na Trgu rudara, gdje mi je odobreno da prodajem“, navodi Milanka.

U Milankinoj radionici su nastale i dekorativne šolje sa zrnima kafe, drvene tacne sa likovima svetaca za slavu, drvene kutije u koje ubacuje slike po želji kupaca i prstenovi za salvete.

Prošle godine, Milanka je napravila crvene ruže – ukras za kosu za Kulturno-umjetničko društvo „Boksit“, u kojem igra njena kćerka Helena, a, nakon njihovog nastupa, imala je nekoliko sličnih narudžbi.

Materijal potreban za izradu mašni, dekoracija na situ, te bidermajera za mlade, Milanka nalazi na raznim mjestima, snalazi se kako zna i umije da bi napravila kvalitetne proizvode.

„Kada hoćemo kvalitet, a ja od toga ne odustajem, onda je i sirovina skupa. Treba nabaviti perlice, satenske trakice, razne vrste dugmića. Tražim svugdje, naručujem i onlajn, idem i u Lončare, gdje god šta vidim. U ovo malo prostora stalo je dekorativnih stvari za 3.000 KM, a počela sam sa 400 maraka, kada je sve stalo u dvije kesice“, dodaje Milanka.

Milanku njeni kupci i korisnici društvenih mreža putem kojih reklamira svoje proizvode, poznaju kao Micu sa djevojačkim prezimenom Žugić, na koje je, kaže, ponosna. Većina kupaca za Milankine dekoracije je iz opština Milići, Vlasenica, Šekovići, Han Pijesak i Zvornik.

Slobodnog vremena Milanka skoro da i nema jer poštena i radna porodica Čonjić posjeduje malinjak koji se prostire na tri dunuma zemlje, a lani su imali prinos od tri tone.

„Malinjak je udaljen tri kilometra od Milića, u mjestu Igrište. Djeca, kada dođu iz škole, i suprug Slaviša, koji je zaposlen u `Boksitu`, završi smjenu, sve četvoro idemo da radimo jer posla u malinjaku, nikad ne nedostaje“, kaže Čonjićeva.

Milanka Mica Čonjić priča da joj ništa nije teško. „Samo je potrebna volja i da nas posluži dobro zdravlje, da nas napusti virus i da u ovoj godini sve što poželimo i dobijemo, samo da smo skromni i da nam želje nisu neostvarive“, kaže Milanka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare